Carin Götblad Familj – Hon tjänstgjorde som polischef i Stockholms län från 5 maj 2003 till 4 maj 2012 och som polischef på Gotland från 1 september 2008 till 4 maj 2012. Hon blev känd för det massiva folkstormationen under september 2003 jakt på Anna Lindhs mördare.
Kampen mot organiserad brottslighet i Stockholmsområdet inleddes i september 2003 med lanseringen av Götblad Project Nova. Dagens Nyheters datautvinning avslöjade att den, i motsats till tidningens påståenden om att den kriminella organisationen Black Cobra var på väg att implodera, faktiskt hade expanderat.
[12] Carin Götblad var ordförande för Högskolan på Gotland 2010–2013. Hon har haft uppdrag som regeringschef vid Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Göteborgs universitet.
Hon var en sexikon vid Stockholm Pride-evenemanget 2005. Den 18 januari 2010 delade hon ut priset för “årets idrottare med funktionsbegränsningar” på Idrottsgalan eftersom hon själv varit inblandad i en tidigare olycka där hon brutit knogarna och av misstag blivit rullstolsburen. Hon har också medverkat i ett flertal tv- och radioprogram, inklusive SVT 2012 och P1 sommarupplagor av “Min sanning”.
Bland de många uppmärksammade statspåbud som Götblad har utfärdat finns “Vld in nära relationer – en folkhälsofrga, förslag för ett effektivt arbete (SOU 2014:49)” och “Kriminella grupperingar – motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15).
I oktober 2020 lyfte DN fram att Götblad höll ett lockande boende på en av poliskårens stiftelser som hon var ordförande för. Efter att ha tagit emot klagomål från regeringstjänstemän och privata medborgare inledde särskilda klagarkammaren en utredning om allmänhetens tro på regeringen och säkerheten för dess ledare. Marknadsundersökningen slutfördes efter att produkten släppts till allmänheten.
Hon är starkt emot åldersdiskriminering och söker aktivt sökande från 50 år och uppåt. En oväntad vänskap ledde henne till ett kursbyte från gymnasiet till college. Kalla mig Carin Götblad. Efter att ha varit regionpoliischef för Region Mitt (Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län) i sex år avtackades Carin Götblad för sin tjänst för ett och ett halvt år sedan. Då skulle hon ha varit en del av polisens högsta ledning under mer än två decennier.
Som Stockholms första kvinnliga stadspolischef fick hon ett försprång i jakten på Anna Lindhs mördare. Det är ett yrke som heter “duga”, och hon borde kunna göra en framgångsrik comeback. Ändå vill Carin Götblad inte gå i pension; hon vill avancera i ålder.
Just nu jobbar jag på polisens nationella operativa avdelning, vilket är både viktigt och intressant, men det jag verkligen vill är en befordran till polischefsposten. Det har gått ett halvt år sedan jag lämnade Mellanöstern, så jag är förvånad över hur snabbt tiden har gått här. Jag förväntar mig att bli förföljd, men jag har inte tappat hoppet än. Jag är 65 nu, men jag tänker fortsätta jobba tills jag är 69. Minst.
Mina barn är nu tonåringar, så det är bara naturligt att de inte längre vill tillbringa helgerna på bondgården, och jag förväntar mig fullt ut att min man, en vetenskapsman, ska arbeta till den dag han dör. Det är där jag kan ha roligast på jobbet, så det är vad jag planerar att fortsätta göra under överskådlig framtid. Då kan jag med glädje gå i pension till min pension.
Hon besväras av åldersdiskriminering i Sverige. Det håller vi inte alls med om. Vi står inför sådana svårlösta sociala problem att vi kräver universums kombinerade kraft. I Sverige ser vi ålder annorlunda än människor i andra länder.
Människor från 60 år och uppåt är livsviktiga för samhället. Särskilt inom poliskåren där vi anställer flera unga poliser för innevarande och kommande år. Vi kan inte bara lita på de unga, därför är det viktigt med en blandning av unga och gamla. Håll dig på One’s Post.
Hon trivs verkligen med sitt arbete inom brottsbekämpning. Där fick hon utlopp för sitt intresse för samhällsfrågor; för de socialt medvetna är politik den bästa plattformen i världen. Carin säger: “Allt som inte fungerar i samhället hamnar förr eller senare hos polisen”, och hon börjar mentalt räkna upp de utmaningar hon kommer att möta idag.
Idag är psykisk ångest ett stort problem. Vi har också ansenliga kluster av mycket isolerade män som lever i samhällets utkanter. För bara tjugo år sedan var det otänkbart. Om någon satt på trappan och såg något oturligt ringde grannskvallret polisen. Men idag ska vi tillbaka.
Hon hävdar att den organiserade brottsligheten har vuxit snabbare och mer kraftfull än vad samhället räknat med. Men polisen kan inte lösa alla problem. Vi kan inte skicka ut poliser till låglandet. Polisen tar itu med problemets symptom, men även resten av samhället behöver engageras. 19 och mamma till två små barn
Hennes passionerade tal och ansträngningar för att skrämma rådgivaren sticker ut. Oupplösligt kopplat till hennes eget liv, verkar det som. Carin Götblad växte upp på en gård utanför Sigtuna. Hon beskriver sin barndom som trevlig, till och med idyllisk, full av vänliga djur och omtänksamma vuxna som ofta tog henne utomhus.
Carin, en ung och naiv tjej, träffade en mördare och fick två söner i snabb följd, vilket gav hennes liv ett nytt syfte. Hon var bara 19 vid den tiden och hon hade redan två barn. Snart en enad mamma. Hon flyttade till en herrgård i en miljondel av Stockholm och började tillbringa mycket tid där och arbeta.
Jag har haft nytta av mina erfarenheter i mitt arbete. Jag har en djup förståelse för hur det är att vara en ung, ensamstående mamma. Jag är medveten om hur maktlös en person kan känna sig.Jag vet också hur det är att känna sig överväldigad av oro och att hitta på problem som inte finns. För det är uppenbart att man blir främmande från många källor. Även att vara rik och välbärgad gör inte människor automatiskt trevligare och mer villiga att se upp för varandra. Jag blev nerslagen av killar som kanske var fem eller tio år äldre än mig.
När en dockvagn begravdes i sanden var det mina barn som blev skadade. Jag tyckte det var roligt, eftersom de bara var mellan ett och tre år gamla, men det slutade med att jag blev så rädd att jag inte kunde göra något annat än att betala, även om det senare skulle stå klart att några äldre mördare var ansvariga för att skära henne hals. Jag visste att jag inte var dum för jag hade tagit med mig bra värderingar hemifrån.
Jag blev nära med Kristina Lugn.
Kristina Lugn, poet och före detta chef för Svenska Akademien, var en av personerna hon stötte på året innan. Första gången de träffades gick de med i en stödgrupp för ensamstående mammor som bor i högriskområden organiserad av socialtjänsten.