
Lukas Pontén Dödsorsak – Hotellgäster och besökare reste till Kinnekulleberget för att njuta av områdets naturliga skönhet och lugnet. Som en del av tjänsten erbjöds dagsturer med får och getter samt promenader och längre promenader. Carl Klingspor asfalterade och förbättrade ett antal vägar för turister så att de kunde resa snabbare och enklare mellan de olika attraktionerna.
Bärsöndagarna
De tre augusti-söndagarna som har utsetts till Bärsöndagarna ända sedan 1500-talet var skådeplatsen för en betydelsefull händelse. Första söndagen var lugn i motsats till andra söndagen som var den festligaste och då de flesta visade sig där. De äldre och finare människorna dök upp den tredje söndagen. Söndagen i fråga var känd som “äpplesöndan” eftersom kinnekulleborna reste till Martorp för att köpa äpplen just den dagen.
Andra söndagen i april drog många till Kinnekulle under andra hälften av 1800-talet och evenemanget utvecklades snabbt till en folkfest för både invånare och turister. Flera turister anlände med båtar över Vänern, med majoriteten av båtarna in i Hellekis hamn. De kom från hela Skaraborg och till och med Göteborg, berusade och bärande häst och vagn som legat övernatta i lador och skjul. Risken för en olycka föranledde utplacering av mer personal och installation av godsvagnar på sätena, vilka båda senare förbjöds.
Godsfinkor med parksoffor användes på den tiden. Majoriteten och ett stort antal människor från Munkängarna, Hellekis, Rbäck och Högkulle reste till turisthotellet. Besökare kunde köpa björnar i papperspåsar från försäljare längs vägarna, eller så kunde de hyra ett träd och jaga själva. Gummibjörnar som säljer karameller, souvenirer, homslöjd med mera fanns på Munkängarnas marknad.
Och andra bärsöndagen var alltid stökig; många trodde att det var gratis att plocka bär överallt. Även om brännvin fanns på rea gjorde det inte festen mindre livlig. Flera unga från olika sociala grupper har många olika slangtermer för varandra. På 1940-talet tog Frälsningsarmén hand om bärsöndagarna och gav dem ett nytt utseende och känsla.
På 1980-talet återvände björnsabbatsdagarna efter att de hade försvunnit en tid. För att ta sig igenom björnsöndagarna krävdes mycket planering och brainstorming, men det fanns inte tillräckligt med arbetskraft för att få jobbet gjort.
Munks och Mörkeklevs grotta
Munkarna går troligen tillbaka till 1400-talet, då Rbäck hörde talas om Vadstenakloster. Det finns inga toppar idag, bara ett hav av grått lövträd. En del av kanalerna förvandlades till en engelsk park på 1800-talet, komplett med promenadstigar och en paviljoong som gavs till konstnären Emelie Högqvist av Oscar I. Emelie har varit Oscar I:s beundrande fan i tio år. Efter Emelies bortgång såldes paviljongen till nya ägare i Rbäck och flyttades till kvarteret Munkängarna.
Stora ökningar av kalkstennivåer (eller “rauk”) som leder fram till vad som förutspås av tullstationen. Mörkeklevs grotta ligger under denna klippa. Dessa strukturer uppstod under istiden och är äldre än 10 000 år. När parken öppnas kommer det att vara mörkt, men det ska se ut som en engelsk park. En del av kalksenskleven förklarades som naturreservat redan 1923 och 1972 utsågs hela Munkängarna som sådana.
På grund av den gamla alunskiffern är Floran mycket rik. Området är populärt bland turister men lockar också lokalbefolkningen och de som letar efter naturlig skönhet. En fotografs och naturälskares paradis! På våren blommar de vajande ramshornen till fylliga mattor, medan på sommaren står skogsbingel i centrum. Vegetationen är mycket frodig, även om det inte finns särskilt många växter att titta på.
Utsiktstornet
En tur för att se utsikten från toppen av Högkulle lät vänta på sig. 1892 fick Carl Klingspor tillstånd att bygga ett utsiktstorn på Kinnekelles topp. Arkitekten Adrian Crispin Peterson var faktiskt den andra mottagaren av detta uppdrag. Det byggdes samtidigt som Hotell Kinnekulle.
Utsiktsplattformen var uppdelad i tre nivåer, med mat och dryck och övernattning på de två lägsta nivåerna. Fästningens väggar byggdes i den traditionella stilen av eran, komplett med lutande paneler, dekorativa listrar, en massiv takut-spira och krökt fenestrering.
Det fanns en lång plattform där folk spelade tv-spel och skrattade hysteriskt. Den ursprungliga färgen var ljus, men den utvecklades till en livlig röd med livfulla gröna accenter. Det första året kom 7 000 besökare igenom. Bolaget övertogs av hyresvärden, som ansvarar för både underhåll och hyresuppbörd; den senare fick entréavgiften.
Efter andra världskriget började turismen krympa och i mitten av 1970-talet bad Götene kommun om att få dra om tunneln. 1982 påbörjades bygget av det som idag kallas Utsiktstornet och året därpå byggdes ett nytt torn, en omformning av det gamla i enklare form.
Kungastenarna
Flera kungar besökte Högkullen under året och deras namn är inristade i några av stenarna nära utsiktsplattformen. År 1814 reste drottning Hedvig Charlotta från Valle Härad va Husaby till Högkullen och hade med sig den berömda Drottningstenen. Tillsammans med baron C.G.
Fock, Ehrenborg och grevinnorerna Taube och Rut samt livmedikus doktor Pontén reste hon med vagn till Kullatorp. Efter detta besök läggs den sista kvarvarande miniatyren till vila. Enligt den lokala legenden var Kinnekulles fru mor till sex mäktiga boondogs.
Munkängarnas strandpromenad upp till Högkullen
Turister tog ofta en promenad från Munkängarna till Högkullen. Flera personer klättrade till “Kûllen” vid lunchtid för att se solen gå ner. Längs vägen kom de över Lukastorp, en anrik skattkammare. Strömsbom nämner värdshuset som en plats där resenärer lämnade sina hästar medan de fortsatte sin resa till Högkullen. Under bärsöndagarna var värdshuset oerhört populärt. Till slut såldes brännvinet och gubbaren stod kvar i skogen.
Kullatorp
Besökare på Kullatorp stod i kö för att dricka vatten från en brunn bakom huset, där de också kunde tvätta. Senare byggdes byggnaden om till skogvaktarbostad. Allt är känt, men ingen ställer frågor. Precis som duon får Icas populära reklamfilmer att skjuta i höjden, finns det alltid mer att berätta när kamerorna slutar rulla. Här är scoopet om Björn Kjellman och Suzanne Reuters privatliv tillsammans hemma.
När det blev officiellt att Loa Falkman, 73, skulle hoppa av sin roll som “Ica-Stig” spred sig spekulationer och skvaller som en löpeld över nätet. Spänningen om vem som skulle ta ansvaret i jakten på Loas falkman var ynklig. Under ganska lång tid hade du en bra chans att satsa på vem som så småningom skulle ta över huvudrollen.
Väntan var äntligen över. I reklamfilmen gjordes det väldigt tydligt att de två killarna som avbildades som “storstjärnor” faktiskt var riktiga. Björn Kjellman, 57, gör rollen som Ica-Stig, och Suzanne Reuter, 68, spelar rollen som Ica-Stina, syster till Ica-Stig.
Pengar i miljoner och miljarder
Flera miljoner dollar ska ha betalats ut till folkkära skdespelarna för deras medverkan i reklamfilmerna. Dessutom har de fått svar på många frågor. Deras beslut att sälja sig själva som stuntskådespelare i den kommersiella reklamfilmsbranschen är något som verkligen stack ut på bandet. Suzanne Reuter kom snabbt tillbaka och sa att hon är värd pengarna nu när hon är pensionär.
Jag är 69 år och det passar mig perfekt. Dessutom kan pengar tjänas genom volontärarbete, vilket alltid är till hjälp när man åldras, som hon nyligen delade på P4 Extra. Att prata om pengar verkar inte vara ett problem för den osynliga kraften. Ändå har Suzanne Reuter aldrig varit särskilt bekväm med att prata om sitt personliga liv. Efter det hade Reuter en öppen romans med filmproducenten Leif Lindblom, men mycket mer än så vet vi inte.
Hon berättade om sitt singelliv när hon gästade Hellenius öronfestival 2015. Jag har en hund, en katt, en häst och ett gäng bedårande barnbarn. Vad tycker du att jag ska fläkta med en karl för? hon frågade. En annan gång, när Rickard Olsson, 54, lade upp en fundering om äktenskapet i “Sommarkväll” bestämde hon sig för att hon inte ville ha en livskamrat. Hur vet du detta? Enligt Suzanne Reuter “kan” hon ha ett par gummistovs i storlek 49 i väskan.
Olsson tappade modet och sa: “Ja, jag läste bara tidningarna.”
Visserligen står det i tidningarna, men du har ingen aning om hur det står till med det fallet, svarade Reuter snabbt. Björn Kjellman är också diskret i sitt privatliv. Björn Kjellman är en person som är lika diskret i sitt privatliv. Han har haft ett förhållande med designern Kajsa Aronsson sedan 1994. Makarna har även tre barn: Estrid, Elfo och Mirijam. I släkten finns också en häftig liten kusin som heter Bror. Han är ett djur och har ett Instagramkonto.
Jag bryr mig inte om att vara “känd”, men jag bryr mig om att spela piano och uppträda på scen, och jag tror att de två sakerna kan kombineras. Det är inte så farligt när folk är på gatan, men han har varnat för att saker blir klibbiga när familjemedlemmar är inblandade. Ändå har Björns roll som “Ica-figur” fått återverkningar.
Sveriges Radio beslutade att han efter 19 år som expertkommentator inte längre skulle få göra det med Carolina Norén, 56. Allt kom ihop. En officiell källa sa till Aftonbladet att detta är för mycket av en slump med årets traditionellt robusta reklamframgång.
Ändå är detta inget Björn verkar vara upprörd över.
Det ska bli intressant att se om Suzanne Reuter och Björn Kjellman kopplar av på medias löpband och börjar prata mer öppet om sin relation. Mediernas intresse för dem båda kommer dock att öka när de blir kända namn i Sverige.
Det är spännande att få vara med och introducera en ny karaktär till Ica-span, speciellt nu när det finns fler kvinnliga köpmän. Så det här är vad jag ser fram emot, sa Suzanne Reuter i ett pressmeddelande för mat.
