Maria Granström Familj – Gustaf Edvin Granström, Frans Algot Granström, Jonas Albert Granström och Sofia Kristina Berglund (Granström) Holmström hälsade på dem vid ankomsten. Den 11 oktober avled Maria Lovisa Granberg, hustru till Svennebybonden Jonas Gustaf Granström, på grund av alkoholkonsumtion.
Återkomsten av januaris Auktionssommar, nu under ledning av Sofia Rgenklint, är på god väg att bli en lika betydelsefull tv-tradition i Sverige som den betydligt längre tid pågående Antikrundan. Vi umgicks under hela en av säsongens delttävlingssändningar för att träffa programmets skapare, experter och konkurrenter.
Under en paus i förhandlingarna hörde jag Sofia Rgenklint säga: “Vi har märkt att intresset för auktioner och vintagesamlarföremål bara har ökat.” Vi reser till auktioner över hela landet varje år, och var vi än ställer upp verkar det alltid vara en stor publik.
Vi och Sankt Gabriels orgel startar i Burseryd, en klassiskt vacker stad. Över åtta decennier av dans har gjort sitt hem på Bokskogen, eller Boket som det kallas på folkmun, och en gammal affisch hävdar att Gösta “Snoddas” Nordgren sjöng där under en idrottsfest på 1950-talet. Spännade deltagare i auktionssäsongen.
Det är inte svårt att se dansarna bland träden täckta av utstuderade brollop- och kyrkträdgårdar. Om du råkar tappa huvudet kan du se fram emot att se publiken vid den serverade buffén på bredsidan av dansgolvet på alla anläggningar som lagt ut erbjudande om den läckra korv med bröd.
Ingen ska lyssna på de folkmusiker som är planerade att uppträda på Slottet denna varma och trevliga söndag i slutet av juni 2019. En officiell sommarauktion kommer att hållas på denna plats för första gången.
Mer än fyrahundra frågor behöver svar.
Möbler, huset och personliga tillhörigheter som tillhör den avlidne kommer att auktioneras ut. På vår turné ser vi en mängd olika saker; de flesta av dem är antikviteter, men vi ser också två helt nya elcyklar, några intressanta kombinationer av gräs och många andra trädgårdsprydnader.
När föreläsningen fortsätter sticker två män i färgglada kostymer ut från mängden. 40-årige kusiner Andreas Janson och 48-årige kusiner Nils-Axel Heikka klär sig som två exotiska fåglar genom att bära kusinauniformens traditionella röda och blå färger. Auktioner och antikviteter fortsätter att väcka människors intresse.
I årets Auktionssommar-erbjudande är de två västerbottniska kungarna hårda konkurrenter och var och en har visat en vilja att göra allt som krävs för att komma först. Det här är tredje gången jag njuter av det. Nils-Axel, som har bott i Hjärup i ett bra antal år, medger att jag har tittat två gånger tidigare men aldrig kommit med.
Det tog inte lång tid för Nils-Axel att övertyga Kusinen Andreas, hotellchefen i Ramsele, Tyskland, att följa med, och de två är övertygade om att de kommer att bli formidabla motståndare i sin nästa tävling. Vi är hela paketet tillsammans .
Vi delar en genuin passion för auktioner, även om Andreas medger att Nils-Axel kan mer om glaskonst än han, samtidigt som han själv tycker att antikvariska böcker är fascinerande. Särskilt tilltalande för dem är ett par tjänster som de hoppas kunna marknadsföra under showen. Även glasbruk från Limmareds glasbruk, Sveriges äldsta fortfarande verksamma glasbruk, väcker folks intresse.
Nils-Axel tänker: “Det kan vara något”, medan han håller upp en flaska för att inspektera den för eventuella sprickor som kan sänka priset. Cecilia Holmgren, 66, och Karolin Granat Jormeus, 33, båda från Göteborgsområdet, står lite längre ifrån varandra och tittar på en gammaldags måltid.
De är lika övertygade som de två kusinerna om att de behöver hämta hem delsegerna. I år hade vi varit på många auktioner tillsammans, som Cecilia uttryckte det. Karolin är en retrospelsexpert, men jag är mer intresserad av glas. Nu är det auktionssäsong.
Var och en av de två turneringspotterna kommer att innehålla $5 000. De ska lämna in mellan tre och tjugo mål i enlighet med reglerna, med det slutliga beslutet av auktionsförrättarna Maria Granström och Mats Bergström. Det vinnande paret är det som skickat in flest mål för det högsta totala värdet.
Vi kan inte vända tillbaka nu, och vi har väldigt lite tid på oss att utvärdera de mål tävlingen har satt upp för oss, som Maria Granström uttrycker det. Tillsammans har Maria och Mats närmare 40 års erfarenhet som värderare, vilket kommer väl till pass när det är dags att uppmärksamma showens vinnare.
Hon delade med sig av sin expertis som arkeolog vid Släktforskarkryssningen 2022. Bland annat vad som gör något gammalt skräp eller skatt, och vad som avgör arvegods eller loppisfynds värde. Det motsvarar en fotbollsspecialist som missar ett mål utan hjälp av replay-teknik. Det kan vara utmanande ibland, men hittills har vi varit ganska solida i våra bedömningar, säger Mats.
De har varit med från början, tillsammans med Sofia Regency, och de tycker att det är jättekul att jobba med programmet. Det är lärorikt för samhället och genom att delta berikar vi vår egen förståelse. Mats Bergström insisterar på att vart bandet än går möter det samlare och lokala experter som det lär sig något nytt av.
Läs rapporten Släktforskarkryssningen 2022. Var tänker du prata om? Ska jag verkligen bara glömma det? Okej, jag kan säga lite. Vilket är vanligast, att överdriva eller förringa betydelsen av saker man har hemma? Jag hör ofta att morföräldrar eller föräldrar har sagt till dem att något är värdefullt. Tyvärr är detta inte alltid fallet.
Det som är mest värdefullt är ofta det som folk minst förväntar sig att det ska vara, eftersom det behövs så mycket just nu.- Ja, det är allt mellan himmel och mark. Det är det som gör mitt jobb roligt. Varje dag får jag uppleva nya saker och höra otroliga berättelser.
Boken Sveriges historia för snoddar är en utmärkt resurs för dig som precis börjat inom fältet, men den är också bra att läsa för alla med intresse för svensk historia. Inspirerande berättelser och genuina fotografier för oss närmare våra förfäder och deras värld och för oss tillbaka i tiden sju århundraden.Och ändå inser hon:
Jag ger många råd till andra människor, men jag tillämpar det inte alltid på mig själv eftersom en man trots allt bara är en man. Maria Granström hittar inspiration i blommor och antikviteter. Maria Granström, butikschefen på Malmös Bukowskis, kommer tillbaka till SVT:s Go’kväll och Auktionssommar.
Den 24 och 25 april 2022 planerar hon att dela med sig av sin expertis som arkeolog vid Släktforskarkryssningen. Hon kommer bland annat att prata om vilka faktorer som avgör värdet på en arvegods eller loppisfynd, och vad som gör något gammalt värdelöst eller värt att beräkna skatt på. Hej kära…Maria Granström, populär SVT:s antikexpert, rustar upp för Go’kväll och Auktionssommar.
Den 24 och 25 april 2022 förväntas du hålla en presentation på Släktforskarkryssningen. Var tycker du att samtalet ska ta vägen härifrån? Ska jag äntligen sätta stopp för detta? Ja, låt mig säga några ord. Vad är vanligare: övervärdera sina tillgångar eller undervärdera dem? Tyvärr är detta inte alltid fallet.
Du är för närvarande verksamhetschef för Bukowskis, ett svenskt auktionshus baserat i Malmö. Var står du på de frågorna? Hur ser det ut på tv? Allt på jorden och i himlen. Hur växte du upp till att vara så kunnig om sånt där coola grejer?Det är inte precis en promenad runt parken. Design som tål tidens tand och håller sin höga kvalitet genom flera generationer ses ofta som ett framgångsrecept.
För att kombinera: Funderat på att skapa din egen slinky? Jag trodde att det skulle bli min introduktion vid lunchtid, haha. Eftersom jag väntar mig en allvarlig hjärtinfarkt när som helst nu, är jag mållös i ämnet. Dela det du vet med oss, Lovar.Ängelholm.
Den svenska tv-specialisten Maria Granström delar med sig av sina bästa budgivningstips. Det populära svenska TV-programmet “Auktionssommar” gjorde ett känt namn av Maria Granström, som fungerade som programmets hemmafru och auktionsförrättare.
Mary Lovisa Granberg föddes i Sverige den 5 augusti 1854. Hennes mamma och pappa var Sara Sophia Eliasdotter Standar och Fredric Pehrsson Granberg. Maria Lovisa, ursprungligen från Norrbotten, gifte sig den 13 december 1877 med Jonas Gustaf Berglund (senare ändrad till Granström).