Ulf Nilsson Författare

Ulf Nilsson Författare
Ulf Nilsson Författare

Ulf Nilsson Författare – Ulf Nilsson skrev nästan 140 böcker under sin långa karriär som barnboksförfattare. För tjugo år sedan arbetade Daniela Villa, redaktör och assistent på Bonnier Carlsen, med honom. I slutet av 1990-talet blev hon hans redaktör. Han var alltid väldigt snäll och generös. Mycket tankeväckande och kreativ; massor av idéer. Hon hävdar att alla som träffar henne känner sig omedelbart energisk.

Böckerna skrivna av Ulf Nilsson läses över hela världen. De har översatts till många språk, inklusive finska, norska, danska, tyska, engelska, franska, holländska, afrikaans, spanska, portugisiska, ungerska, japanska och koreanska, bara för att nämna några.

Böckerna fokuserar vanligtvis på författarens personliga kamp, ​​till exempel hur det är att stå i centrum eller att inse att en närstående har tappat kontakten med dem. Många av berättelserna ställer existentiella frågor om att leva och dö.

Han trodde att berätta historier för barn var det viktigaste en person kunde göra. Han hade de litterära och filosofiska hackorna att berätta svåra historier för barn. Daniela Villa menar att Ulf Nilssons ton och tidlöshet i berättandet skiljer honom åt i barnlitteraturen.

Hans unika kombination av värme och torr kvickhet genomsyrade allt han någonsin skrivit. Han berättade historien för mig på ett sätt som verkligen kom in i mitt hjärta. Dessa böcker är tidlösa klassiker med en mild ton och ett barnperspektiv. Till exempel tänker jag på utgivningen av “liskade lilla gris” från 1982, som är lika aktuell idag som då. Och Adjö, herr Muffin, som är 20 år och som vi nu delar ut på ny grund som ett jubileumsfirande.

I sista stycket vill han förmedla budskapet att döden inte är något att vara rädd för.

En av Ulf Nilssons mest kända böcker är Adjö, herr Muffin. I boken ser ett grymt gammalt pungdjur tillbaka på sitt liv och gör en lista över alla fina stunder han har haft. Men tyvärr, herr Muffin kommer på magen och dreglar en dag.

Den underbara berättelsen har fängslat läsare i alla åldrar sedan den släpptes 2002. I en intervju med Dagens Nyheter beskriver Lotta Olsson hur små pungdjur kunde följa Ulf Nilsson i strid, ungefär som herr Muffin, som begravdes bredvid sakerna. han brydde sig om det mesta.

“Ja, Fredrik och jag skickade över en av hans favoritfåglar — en liten röd hök uthuggen i trä. Och hans mycket pyssiga syster Mimmi hade tagit en tom snusdosa (han var en snusare) och gjort fem små marsvin i cernitlera som hon lade i dosan. Det var de fem barnen. Den begravdes med henne, men hon sa till tidningen: “De var så trevliga att jag nästan trodde att vi skulle behöva behålla dem.”

En typcast av den manliga författaren

Daniela Villa läser det som var avsett att bli En kort bok om konsten att dö för första gången efter Ulf Nilssons begravning. Från hans barnböcker kom hon ihåg hans berättarstil. Hans tankar och känslor under sin sjukdom är helt normala och vardagliga. Den yttre enkelheten motsäger djupet av omsorg och värme som finns inom. Han vill i sista stycket förmedla att döden inte är något att vara ledsen över eller sörja.

Ulf Nilsson Författare

I juli förra året kallades författaren Ulf Nilsson till ett sjukhusrum i Huddinges flygel 53 tillsammans med sin fru. Där fick de veta de värsta tänkbara nyheterna: han hade cancer och den var så avancerad att ingen behandling skulle vara effektiv. Livslängden som plötsligt förlängdes var i verkligheten knappast mer än några månader. Det förutspåddes ta två veckor. Ulf fick uppdateringar under hela sin sjukdomstid. Den här boken är resultatet.

Det är utan tvekan en Ulf Nilssonsk prolog till en bok om hans död. Jag knehter igen det: nång bärjer av okänd blöda på fel ställe, får en cancerdiagnos och tänkare: Sådärja. Det är något allvarligt fel på mig, det har jag alltid vetat. Jaja.

Jag har föreställt mig honom som mannen i graven. Varje gång du snoozar kommer du lite närmare honom. Varje gång någon läser det rätt försvinner han. En extremt liten mängd liv i dina händer. Plötsligt bort, djupt i sanden”, som pojken befallde i bilderboken Alla döda små djur, som gjorde Ulf Nilsson känd för att ha skrivit om svåra ämnen för barn.

Mannen bakom döden ger nu order till sig själv: han kan inte bara sitta och prata med folk om han behöver förbereda sig på döden. På uppdrag av vem som snubblar vem som helst. När det gäller varför en man kan vara motvillig, det är upp till honom.

Det är som när marshmallowmannen drar ett surt brev från någon som vill ha honom död i Adjö, Herr Muffin. Ett vanligt uttryck för förtvivlan under lakonismerna: Varför skulle jag dö nu? Ett sätt att stöta bort horderna av de oberörda och surmulna. Tänk dig dock att det dröjer i fem år till tills han går bort. Han kommer att bli en dåre, en skurk. Eller så kanske han redan är död när folk börjar klappa till hans ära.

Mannen bakom liket gråter sig till sömns (ALS) för att han är tacksam för den underbara världen och anser att människor får en felaktig skildring av verkligheten av media. Jag håller inte med om att världen ska vara bra för döende, även om jag förstår att det är så. Han är på väg att gå i pension tills en nychockad dyker upp med sin grue och han måste gå tillbaka till jobbet i en månad.

Så tjatet på väggarna lyder: “Du kan förstå att jag kommer att ta livet av mig. Men jag kan bara inte linda mitt huvud runt det. Även morgnarna hemma. Det mest skrämmande han upplever är de dolda betydelserna av hans drömmar Det där okända utrymmet mellan rälsen är det som upptar mina tankar mest.

Men mannen bakom döden kan hitta ny kärlek i sin familj. De sträcker sig efter varandra och talar ut. Precis som tuppen, haren och sillarna i de döda omsorgsfullt vårdas av en som gräver (den hanteringskraftiga Ester), en som grter (den lille Putte som precis börjat gå upp i vikt), och en som diktar (den sagoförrättare eller pojke) har var och en sin speciella färdighet.

Irrationellt glömmer han allt och blir chockad över att komma ihåg det senare. Och så blir du som ett barn som vill prata i det oändliga om sista sidan i en bok ända fram till läggdags – det är då du borde sova.

Ulf Nilsson (1948-2021) skrev flera älskade barn- och ungdomsböcker. Under hela sitt yrkesverksamma liv var han aktivt engagerad som författare. Från 1998 till 2014 upptog Ulf Nilsson plats 16 på Svenska barnlitteraturakademin.

Priser som övervägs är bland annat Augustpriset två gånger, Astrid Lindgren-priset, Svenska Akademiens barnbokspris, Expressens Heffaklump, Nils Holgersson-plaketten på biblioteket, Bokhandelns “Din bok – vrt val”, Barnbokspriset, Maria Gripe. Pris och många fler.

Många av Ulf Nilssons böcker har översatts till andra språk, inklusive finska, norska, danska, tyska, engelska, franska, holländska, afrikaans, spanska, portugisiska, japanska, koreanska och en rad andra. Hans tidigare verk inkluderar Lilla syster Kanin, My Little Ape och One Mule in a Scene, och många av hans böcker har översatts till andra språk.

Ulf har mottagit en rad priser för sitt arbete, bland annat Astrid Lindgren-priset “för hjälpsamt skrivande i barn- och ungdomslitteratur” och Nils Holgerssons pris för livsgärning. Dessutom har han vunnit Augustpriset två gånger, först 1994 för “Mästaren och de fem författarna” och igen 2002 för “Adjö, herr Muffin”. Dessutom var han chef för Svenska barnlitteraturakademien under sex år.

Laura är (inte) rädd (2019), illustrerad av Anna Blder, och Sju barnbarn og en valp (och tvarghamstrar) (2021), illustrerad av Johanna Kristiansson, är två av Ulfs böcker utgivna av Lilla Piratförlaget. Bilderboken Allt ska välä, skriven av Cecilia Heikkilä och illustrerad av Carl Linnaeus (eller hans svenska namn, Carl von Linné), kommer ut vintern 2022.I september 2021 går den 73-årige författaren Ulf Nilsson bort.

Ulf Nilsson var en produktiv svensk författare. De flesta av hans böcker riktar sig till barn i åldrarna 5 till 9, och berättelserna drar sig inte för tuffa ämnen som död, omsorg och ensamhet. Hans böcker vann flera priser, bland annat Augustpriset två gånger och Astrid Lindgren-priset och Nils Holgersson-plaketten. Ulf Nilsson deltog i Svenska barnlitteraturakademin mellan 1998 och 2014.

Ulf Nilsson Författare
Ulf Nilsson Författare

Leave a Comment