Åke Strömmer

Åke Strömmer
Åke Strömmer

Åke Strömmer – Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller upptäcker några felaktigheter eller brister på denna sida? I sådana fall vill vi gärna att du kontaktar redaktionen. Obs! Vi vet inte om det är möjligt att hyra en film för att se den, så fråga oss inte, men försök för all del att hitta den film som visas längst upp i det övre högra hörnet av varje film databasens webbplats.

Henrik Martinell från Sunkits pratade med radiomannen och mannen som ansvarade för de olika systemen 2001. Och jag har diskuterat vandring med min vän och kollega, Tommy Engstrand. När jag intervjuade Jo Strömmer 2001 handlade det om ett helt annat ämne, men det slutade ändå med att vi pratade om mycket av samma saker.

En snabb tänkare och generös deltagare av sina tankar, ke Strömmer var en språklig trollkarl. Så varför hålla detta historiska rekord för dig själv? Håll dig vid gott mod med generiska citat genererade av Ke Strömmers offertmaskin; lätt för minnet.

Fråga Strömmer om hur han kan prata så snabbt utan att snubbla över ord.

Det är först en tragedi, sedan ett träningsproblem senare. Jag tror att det nästan är fördelaktigt att lära sig norska, för även om den norska accenten ibland hånas, hjälper lärande dig att lära dig hur du använder konsonanter korrekt, vilket är avgörande om du vill att dina ord ska förstås.

För att undvika att av misstag dämpa konsonanterna som ger orden mening. Säga vad man vill om man skyr det norrbottniska inlandets särpräglade dialektala nyanser; över hela Norrland kommer människor att tala konstfullt även om de gör det naturligt.

Idrottsplaner av ke Strömmer

Jag har sagt många saker. Det bästa jag någonsin har sagt har aldrig sänts på radio, men de sparade det ifall någon skulle behöva spela det och kommentera OS 1996, då Michael Johnson sprang 200 meter på 19,32 sekunder.

Så jag började säga: “Tänk, det är verkligen otroligt att en man kan springa 200 meter på 19 minuter och 32 sekunder.” Du vet, hundratals timmar utan manus, eftersom man uppenbarligen inte kan ha manus under fotbollsmatcher och atletiska tävlingar.

Alla gör fel någon gång och de flesta gör många misstag, vilket är bra för Lasse Anrell på Aftonbladet eftersom det innebär att han får skriva böcker om Floskeltoppen. Naturligtvis märkte de som deltog det. Före allt annat utbrast vår expert som satt bredvid mig, “Hej, det är också ett världsrekord – 19 minuter och 32 sekunder.”

Vem är bäst på Radiosporten, och varför?

Jag har två favoriter inom en snar framtid; en heter Tommy ström och är ganska inne på friidrott. Han brukade vara en framgångsrik 800-meterslöpare. Och framför allt Lasse Granqvist; han är den bästa som har dykt upp på åtminstone de senaste 15 åren. Hans typiska perfektion för radio gör det lite konstigt att han tillbringade så mycket tid på tv. Klubbmusik och idrottssånger av ke Strömmer.

ke Strömmer har gjort Hammarbys klubbhymn, Blue Is The Color, sedan början av 1970-talet. Bajen va’ namnet, fotboll är vårt spel, sjunger Tommy Engstrand med en röd rodnad på grund av lungcancer. Eller så kommer han att skrika, “Titta inte på den kullen!” Det där klubbhuset är helt fantastiskt. Jag tycker att det är riktigt bra. Jag har inget som direkt kan jämföras med det, men han gjorde något på Djurgården som inte var i närheten av lika framgångsrikt.

han var en hundförare; har jag rätt när jag antar att ni två hade ett trevligt möte?

Jo, ni ska veta att det var lite dimma mellan AIK och Djurgården. När vi träffades för första gången i mitten till slutet av 1960-talet var han mycket äldre. Efter två år av jämna förluster i fotboll och ishockey för Djurgården gjorde han bara ett byte. Det är ju lika nötigt som en nötskal. Har en kort berättelse från Sapporo 1972. Vi hade en öppen telefonlinje på redaktionen så att alla kunde höra vad som sades i Stockholm. Här har vi Stockholms studenttidning.

Åke Strömmer

Jag har ingen aning om det var P3 eller något annat format som var populärt på den tiden. Det ringer, Ke svarar och jag hör dem säga från Stockholm, “Vi undrade om du kunde hjälpa oss med en grej eftersom du har några veckors ledigt. Vi ska ha en frågesport för båda könen om Japan och Det skulle dock inte enbart handla om sport, det skulle också finnas en social, politisk och geografisk vinkel.

Nej, har han meddelat sig själv i en direktsändning från Sveriges Radio. Han blev så småningom parkkock på Borlänge Folket (år 1984 red. n.m.). Han ville få ett helt halvår på sig att ställa in den stationen, men Sveriges Radio ville inte ge honom det. Det var då han blev så upprörd att han sprängde sin stack i ett avsnitt av Sportextra; Jag hörde det inte själv men har hört det diskuterats länge. Sedan en månad senare var han borta, sa Tommy.

Den bästa sportdelen i tidningarna?

Jag kan berätta att vi hade en utmärkt redaktion. Ge upp för “fader Lennart” på toppen, man. Du vet redan hur det gick för honom personligen och professionellt; han kunde inte prestera sitt absolut bästa inom idol- och idoljournalistiken. Men ändå. Han gjorde det bra med kronikar på det långa 90-talet.

Jag minns att jag läste ett brev av Uno “Myggan” Eriksson i en tidning som frågade: “Har det någonsin funnits en bättre sportredaktion?” Är du herr Strömmer? Skicka ett meddelande till oss med en kort presentationstext (högst 120 ord) om dig själv och ditt skrivande så att vi kan fylla denna sida.

Det var därför han blev så känd: som en snabbtänkt radioexpert. och Anders Gärderuds upploppsstrid i sommar-OS 1976 i Montréal. . Det var han som ofta infogade en andra kommentator i sportsändningar på radio för att fungera som ett komplement till huvudkommentatorn.

En av dem var tidigare långfärdsåkaren Assar Rönnlund, som tillsammans med Strömmer skapade ett radiokommentarinslag. Strömmer ledde Radiosporten 1974–1978. Därefter togs han in som högsta prioritet av Sveriges Radios spoofenhet.

TV och filmer

Efter att ha gått i pension från Radiosport 1996 arbetade han som frilan för TV4, där han tillsammans med radiokommentatorn Lennart Julin analyserade ett par stora friidrottsmästerskap.

Förutom att ha skrivit texterna till många svenska hits, som Doris Svenssons “Du som bara har satt vrar”, the Jigs “Hörru Rut” och Jerry Williams “Gitarzan”, har han även komponerat musik till flera egna. sånger.

Åke Strömmer
Åke Strömmer

Leave a Comment