Erik Slottner Familj

Erik Slottner Familj
Erik Slottner Familj

Erik Slottner Familj – När han var 11 år medverkade han i två tv-program: “Partiledardebatterna” och “Mellodifestivalen”. Han är en av de tre öppet homosexuella ministrarna i regeringen i dag. Möt Erik Slottner, civilminister och kristdemokrat.

När vi träffas i Peter Knutsons studio bekräftar han att “ja, det gjorde det faktiskt.” Jag blev väldigt förbluffad av det, men andra i partiet hade sagt att de trodde att jag skulle få en ministerpost, så jag tänkte att jag bara skulle hålla mina förväntningar i schack.

Men då krävde inte samtalet med Ebba Busch och Erik längre väntan; Jag ringde min kompis Robert och vi pratade om det, och ja, så jag ringde tillbaka till Ebba och tackade. Under sina första veckor i ämbetet fick han lära sig mycket om allt från inrikesministeriets inre arbete till förfarandena för att fatta beslut och inrätta sitt kontor.

Hans nya rum har ett eget badrum och en sittgrupp. Jag vet inte hur jag ska berätta för folk att jag har en soffa i mitt rum, säger Erik. Räknas det med att jag kommer att jobba långt in på kvällarna för att jag ska kunna övernatta på mitt kontor, eller är det där för att du ve.

Har du några förutfattade meningar om hur media skulle framställa dig om du blir minister?- Ja, absolut. Vad har jag egentligen i bagaget? Han hade tidigt ett intresse för politik. Det blev mycket politiskt snack hemma eftersom pappa var engagerad i Moderaterna.

Jag var bara 11 år när jag först satte mig för att titta på politiska debatter på tv, och jag spelade tillsammans med dem på video. Det var partiledardebatter och Melodifestivalen (skrattar). Jag var alltid sugen på att lura dem.

Men framför allt var det 1991 års värde som fick honom att stå fast. Nitpicking var den väg han tog. Men vid den tiden var han mest intresserad av New Democracy med Ian och Bert snarare än Kristdemokraterna.

Det var något i Alfs tonfall som slog an hos mig och jag kom på mig själv att bli allt mer kritisk till Nya Demokratiska partiets ansträngningar att legalisera saker som flykting och mutor. Jag sökte medlemskap i KD när jag var 12 år och har varit en del av organisationen sedan dess.

Ja, det är en modifierad sanning eftersom Erik faktiskt startade sitt eget politiska parti. I skolan har vi det demokratiska ungdomspartiet. Hela klassen gick med i ett politiskt parti. Jag vore ointresserad om ingen ville ge sig ut på flotten, sprattlar Erik. Men vi hade åsikter över många frågor och i ett av protokollen som jag hittat från ett möte står det “Erik lämnar mötet i protest” (skrattar).

Jag berättade för Nooshi Dadgostar om det igår hemma när vi åt lunch, och hon tyckte att jag var väldigt ung. (skrattar). Allt handlade om festfavoriter och Melodifestivalen. Vi kommer att skjuta upp datumet till 2003. Erik förväntas fortsätta sitt arbete i Linköping, men han pressas av sin rival, riksdagsledaren Inger Davidsson, att flytta till huvudstaden Stockholm för att bli politiskt kunnig på utbildningsområdet. Erik tackar och säger sedan att han definitivt kommer att komma ut.

Att lämna mitt tidigare liv bakom sig och börja om på en ny plats med ett nytt yrke verkade vara en fantastisk chans. Men först behövde han veta hur mötet skulle hantera honom. Kristdemokraterna hade inget positivt rykte som ett inkluderande politiskt parti i hbtq-frågor bland allmänheten.

Att veta hur andra människor skulle reagera var viktigt för mig. Om sällskapet hade behandlat mig dåligt hade jag inte stannat; att vara mig själv var viktigare för mig än att vara en del av en grupp. Erik insisterade dock på att komma ut till sin mamma och syster först. Och det gick utan problem!

När jag äntligen lyckades stänga ventilen ordentligt efter en lång förnekelsefas började det bli glasklart. Efter det fick mamma veta och informerade pappa. Och här var jag orolig att pappa skulle avvisa idén direkt.

Det var mamma som såg betydelsen av detta. Hon skannade taket efter ledtrådar och förberedde sig på andras bedömningar. Sedan var hon helt säker på att jag aldrig skulle få barn. Detta är ett ganska typiskt svar.

Men det räckte för båda att säga att de gillade mig. Pappa ringde för att berätta att den jag hamnar hos är lika välkommen i familjens hem som mina syskons partners. Och saker och ting förbättrades snabbt, till den grad att mina föräldrar nu är enorma supportrar. För föräldrar krävs några timmar ensam.

Han berättade för tidningen Kristdemokraten för en längre intervju några veckor efter att han kom ut till sina föräldrar. Stödmeddelanden kom i form av sms, blommor, presenter, brev och chattar med andra partimedlemmar. Människor var lättade inte bara för att jag är homosexuell, utan också för att partiet nu har en uteledare.

För att vara ärlig så uppskattade jag inte allt fokus på min sittarrangemang. Så småningom kom jag att känna mig mer som en homo-Erik än en Kd-Erik. Men nu är det standarden; det är förvånande att inte en enda journalist har frågat mig om det sedan jag blev minister.

Men som kristen antar jag att du inte anser dig vara en del av KD.

Inte alls; min övertygelse om att religion och politik bör hållas åtskilda har inte förändrats sedan jag gick medMin lojalitet ligger bara inom politikens område, inte kyrkan. Utan att använda språk gjorde jag enorma framsteg med att få folk att ompröva sina antaganden när jag kom ut. Jag skulle vilja tillägga att det finns andra människor som jag som bor i KD. Jag kan nu berätta fler skämt än någonsin tidigare eftersom vi är fler att berätta för dem.

Erik Slottner Familj

Det är vettigt till en viss grad (röda bör till exempel vid en senare period kontakta Slottner om ytterligare tillägg).

KD har tagit upp en mängd olika frågor för att skydda hbtq-individers rättigheter, såsom lika tillgång till blod för alla personer, bättre skydd för hbtq-reklamblad, ett strängare antidiskrimineringsramverk och bredare föräldrarättigheter för barn som fötts genom surrogatmoderskap.

Hur har det förändrat dig

Hbtq-rorelsen lämnade mycket mer information än vad den faktiska parten gjorde. Jag skulle inte vara i den här positionen som minister, i partiledningen, i arbetskraften, eller ens om jag hade blivit vald till borgarrd om jag inte hade gjort ett anständigt jobb.

Man ser inte att ministrar används som alibi, därför måste de sitta på andra affischer.- Det talas på gatan i hbtq-samhället om att jag är totalt utstött. Att jag faktiskt är en varg som gömmer mig i mänsklig hud. Andra, inklusive några av mina närmaste vänner, tycker att närvaron av ut och stolta homosexuella i KD är inget mindre än fantastisk.

Allt är ett stort ansvar, och jag har inga känslor, så jag tar allt på mig. Det kommer vanligtvis från människor som är västerutvända och mer proaktiva. Har du någon aning om hur eller varför de beter sig på det här sättet?

Ur deras synvinkel kan jag se varför de kommer att bli frustrerade, men Jo, jag kan göra det baserat på deras logik, även om det är mycket beroende av okunskap och ilska mot den andra personen.

Erik Slottner Familj
Erik Slottner Familj

Leave a Comment