Peter Rätz 2023

Peter Rätz 2023
Peter Rätz 2023

Peter Rätz 2023 – Han har arbetat inom juridik och straffrätt i nära 40 år. Många tv-program och dokumentärer har gjorts om det. Jag har läst åtta böcker och otaliga artiklar genom åren.Dick har vunnit ett flertal priser för sitt arbete som journalist och författare, bland annat det prestigefyllda Guldspadenpriset. Han är mest säker på Ordfront Demokratipris för “då väljer man bland hela befolkningen.”

Mina tre små lador Men efter att ha blivit avslöjad gick han under jorden för över två decennier sedan. Efter en lång frånvaro har Peter Rätz återvänt med “Mauri – Vad hände sen “Han säger i programmet, “När jag lämnade Sverige sa jag till dem att kungen hade.

Polisen rekryterade honom som infiltratör på grund av hans omfattande kontaktnät, och han fick i uppdrag att arbeta sig upp till de högsta nivåerna i den kriminella undre världen. I “Mauri – Vad hände sen?” vi presenteras för Peter Rätz, som i tjugo år arbetat som informatör för den svenska polisen.

Han gick med och hjälpte till att reda ut en hel del problem, inklusive bevis på att människor hade fått tag på en massa droger och fällande domar för våldsbrott. En advokat vid namn Johan Eriksson hävdar att den tilltalade genom sin infiltration kunnat lösa många brott. I samband med en narkotikaoperation i Falun 2004 var Peter Rätz täckmantel avslöjas.

Att anlita en privatperson för att göra det han gjorde är cyniskt. Man kanske förstår att i samma ögonblick som han är avslöjad, vilket som kommer först, är hans liv totalt stört, som Johan Eriksson fortsätter. Peter Rätz gick under jorden för över 20 år sedan och har levt på flygplan sedan dess.

Sist jag lämnade Sverige sa de att kungen hade hotbild två, statsministern tre och jag hade fem plus. Och hon går bara till fem, säger han. Peter Rätz har ständigt med sig människor som skyddar honom och han bär alltid med sig det han kallar för hans “emergency grab and go-kit” – en väska innehållande allt som behövs för att kunna lämna på 30 sekunder.

Han gör en del extraarbete för att rensa sitt namn, men han förklarar att han vill förbättra sin ekonomiska situation. Hans och hans familj lever ett vanligt liv nu, och Mauri är orolig för att Peter Rätz inte kommer att få se sina barn växa upp.

Om det inte är så att jag ska få rättvisa. Jag får stanna så länge det inte är officiellt erkänt På under tjugo år arbetade han sig upp till att bli en av Sveriges mest framgångsrika spioner. Men det får han betala ett väldigt högt pris för just nuPeter Rätz säger idag om prislappen på huvudet, “Det sista jag hörde var tre miljoner.”

En sensationell härva av brottsprovokationer, påhittade polisrapporter och olaglig infiltrationsverksamhet utbröt efter att Peter Rätz fick sparken som hembaserad informatör för FBI 2004. Peter Rätz hade fått betalningar från polisen i mer än nio år för att kunna ansluta sig till kriminella MC-grupper inklusive Bandidos, Hells Angels och Brödraskapet MC.

Väl inne i gängets inre gjorde polisen en hasch med att utreda Peters mer svårlösta brottNu, i P3 Dokumentär, berättar Peter Rätz sin egen historia. Sveriges Radio Play är det första stället att lyssna på nya avsnitt av P3 DokumentärIntervjun gjordes över Skype utan video. Allt för att inte göra hans dåliga intryck på dig ännu starkare.

På under tjugo år arbetade han sig upp till att bli en av Sveriges mest framgångsrika spioner. Men det får han betala ett väldigt högt pris för just nu. Han var med i ett tv-program på TV4 förra veckan, och idag var han över hela Aftonbladets första sida.

Detta händer igen och igen. SVT eller någon av de andra tv-kanalerna har visat ett program eller en serie om Peter Rätz och hur svensk polis sätter unga äventyrares liv i fara genom att behandla dem som infiltratörer.

Det var som att tillbringa en natt i James Bonds liv.

Jag träffade Peter Rätz för första gången i Ukraina. Snart avgjort i Odessa 2006. Resten av året har tagit oss till Paris, Dublin och Miami. Och nu, för bara några veckor sedan, från den femte till nästan sjätte november, tillbringade vi några dagar i Madrid. Jag har ingen aning om var han har gömt sig de senaste åren. Det vill jag verkligen inte veta. Under året har jag fått mejl och telefonsamtal från olika personer frågar:

Peter Rätz: Var är han nu?

Det handlar oftast om personer som har läst boken och funderat på frågan. Vid andra tillfällen är det möjligt att frågeställare motiverades av något annat än nyfikenhet. Det är krångligt att dagdrömma eftersom du kan glömma vad du dagdrömde om igår. Därför känner jag mig bekväm med att säga “jag vet inte”, som svar på alla frågor. Men jag utgår ifrån att det är varmt där han bor eftersom han hatar kyla.

När Peter och jag träffas pratar vi alltid om hur varmt det är ute. Jag njuter av värmen, så jag och mina reskamrater skämtar ofta om hur mycket vi kommer att dra igång luftkonditioneringen i våra bilar och hur många fönster och dörrar vi lämnar öppna i vårt hotellrum medan vi lyssnar på en vaggvisa CD.

Våra möten har präglats av en del lätta räfflor mellan oss, som beskrivs i boken. Men det är bara vädret, och det har också lett till en vänskap. Så vi har varit i kontakt under de 17 åren sedan vi träffades för första gången. “Någon form av kontakt”, med tanke på att det ofta har varit svårt att träffa varandra. När vi träffades igen i Madrid frågade jag hur han såg på de människor som just nu ansas av polisen till att bli infiltratörer.

Peter Rätz 2023

Vad kan de förutse?

Död, vilde Peter. – Död. Det är faktiskt så. De riskerar att dödas på grund av den fara de utgör för människors liv. Några personer som arbetat för polisen som informatörer har dödats. Inte ett enda av dessa mord har lösts.

Det finns, säger Peter, “två sidor” som inte vill göra det här. Vittnen som såg honom mördad och polisen som inte vill ta reda på varför han dödades. Privata medborgare som tar rollen som polisinformatörer kan resa med kriminella organisationer innan de rekryteras som informatörer, eller befinna sig i sådana organisationer innan rekryteras som informanter. För grymt.

Polishelikoptrarna borde kunna sätta stopp för det. En polis ska ha uppbackning av kollegor när han eller hon utfört ett riskfyllt uppdrag. Infiltratörer som är privata medborgare måste hantera situationen på egen hand.

Och de verkar bara inte fatta det…En modern svensk polis måste naturligtvis kunna arbeta med moderna kriminella. Men det blir helt fel när de använder privatpersoner för att avsluta människoliv. Som någon uttryckte det:

Polisens uppgift är att skydda medborgarna, inte att använda dem som brickor. Peter Rätz är en i sitt slag eftersom han tillbringade tjugo år som undercover-agent för olika motorcykelklubbar. Det tar ofta amerikanska hemliga poliser bara ett till två år att slutföra sina uppdrag, om så länge. De kan inte hantera spänningen och den dagliga potentialen för död längre.

Ovan en mugshot av Peter Rätz tagen av polisen medan han var undercover. Endast tre poliser insåg att han inte var ett framtida hot mot den kriminella organisation han var en del av. Men det var delvis för att komma ikapp som jag och Peter stämmer överens i början av november; vi ville också prata om det intresse som Centrum för rättvisa visat för Peters fall.

De behöver hjälpa Peter att infiltrera Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna eftersom det inte har hittats någon rättslig grund för att använda medborgare i den svenska staten på detta sätt.

Exakt vad det här kommer att utmynna i vet vi inte idag – men att det engagerar juristerna på Centrum för rättvisa är uppenbart. Och det är precis i EU-domstolen där detta hör hemma. Pararafs chefredaktör och ansvarig källa, Dick Sundevalls lov- och debattspalter styrs inte av annat än hans eget djupt personliga.

Peter Rätz 2023
Peter Rätz 2023

Leave a Comment