Astrid Lindgren Ung

Astrid Lindgren Ung
Astrid Lindgren Ung

Astrid Lindgren Ung – Även om Astrid Lindgrens barndom kan ha varit lycklig, var tonåren allt annat än. Tonren var som en standby, utan ton och liv; Jag var ofta deprimerad. Sedan trodde jag, som de flesta andra, att jag var extremt mätt och jag var aldrig förälskad i någon. Alla andra var alltid så förälskade…”

Astrid har berättat hur hon minns hur fruktansvärt tråkigt det var när barndomen tog slut och hur svårt det var att acceptera tanken att man inte längre kunde skaffa barn: “Jag minns det s tydligt. När prinsessans dotter besökte Näs på en semester har vi alltid såg till att umgås med henne.

Men en sommardag när hon kom och vi skulle börja prata i vanliga ordalag insåg vi plötsligt att vi inte kunde. Det hände bara inte. Det fick oss att känna skuld och oro, som “Vad skulle vi göra om vi inte kunde sova?”

Men tjugotalet var också en tid av förändring och uppror. Astrid Lindgren såg varje film och pjäs som spelades i lilla Vimmerby. Hon funderade också mycket på dans, både till gammaldags låtar och den nyare, mer mainstream jazzen. Jag gick igenom en enorm förvandling och blev vad de kallade jazzbo på den tiden – snabbt och roligt.

Som den första kvinnliga invånaren i den lilla staden hade Astrid en kort bob. Det fick mycket uppmärksamhet och hon var tvungen att övertyga andra på gatan att ta händerna från deras ansikten så att de kunde se spektaklet. Det var en ojämn resa för Hanna och Samuel August: “När jag äntligen kom hem och satte mig i en soffa i köket blev det riktigt högt. Ingen sa ett ord, de bara knuffade runt mig under tvång.

Astrid Lindgren anställdes som sexmästare på Vimmerby Tidning efter att hon klarat sin examen. Hon läste grammatikregler och gjorde korta anteckningar och rapporter. Tidningens chefredaktör Reinhold Blomberg såg tidigt Astrids potential. Men Reinholds intresse för Astrid gick långt utöver hennes skrivarförmåga. Astrid Lindgren meddelade sin graviditet sommaren 1926.

Att vara gravid som en nittonrig ochift kvinna var en enorm skandal som skulle skämma ut inte bara Astrid utan hela hennes familj. Dessutom bodde Reinhold Blomberg i en lyxig skidort och var far till tre små barn. Unga Astrid hade inget annat val än att lämna Vimmerby och flytta till Stockholm.

Inte ens i Vimmerby har så många uttryckt missnöje över så lite. Att vara måltavla för kvällen kändes lika onaturligt som att ligga i en orm-grupp, därför bestämde jag mig för att lämna gruppen så snart som möjligt. Astrid Lindgrens första år i Stockholm var typiskt: mysigt, fullt och ensamt.

Hon bodde i ett rum i stermalm och utbildade sig till sekreterare på Bar-Lock-Institute. Astrid och Reinhold Blomberg höll kontakten, och deras avsikt var att gifta sig så snart Reinholds bröllopsceremoni var klar.

Den 21 november åkte Astrid Lindgren till sitt föräldrahem i Köpenhamn för att föda sitt första barn. På den platsens Rigshospitalet behövde du inte uppge din pappas namn när du gav bort honom. Astrid hittade en familj som skulle låta henne bo hos dem och ta hand om sina barn tills hon kunde återvända till Sverige.

Astrids mamma var också den första i sin familj som fick barn utanför äktenskapet. Astrid Lindgrens son Lars, Lasse, föddes den 4 december 1926 och hon bodde hos honom de första veckorna innan hon åkte tillbaka till sin familj i Näs för Jul som vanligt, för att Vimmerby stad inte skulle utsättas för mer skvallret. Därefter åkte hon tillbaka till Stockholm och avslutade sin sekreterarutbildning på Bar-Lock-Institutet. Fortsätt läsa om Lasse.

Privata Stockholmsskolan Bar-Lock-Institutet fick sitt namn efter en amerikansk skrivmaskin. Kurserna omfattade inte bara maskinskrivning och stenografi utan även bokföring, redovisning och tvärspråkig affärskorrespondens.

Unga kvinnor från hela landet strömmade till Eleverna. Astrid Lindgren bodde på pensionat på Artillerigatan i Stockholm när hon gick i skolan, där många andra unga kvinnliga elever också bodde och umgicks vardagligt på kvällar och helger.

1927 började Astrid arbeta som sekreterare på Svenska Bokhandelscentralens radioavdelning, där hon fick samtal från kunder som inte förstod hur de skulle ställa in sin nya radioutrustning. I framtiden kommer varje svenskt hem att ha en radio eftersom det är nästa “heta” tekniska produkt. Astrid Lindgren skrev med båda händerna.

Det finns 670 bevarade stenogramblock av hennes verk från 1940- till 1990-talet som finns i Astrid Lindgrens arkiv och Svenska Barnboksinstitutet i Stockholm. Astrid Lindgren lärde sig Melins stenografisystem under sin sekreterarutbildning vid Bar-Lockinstitutet 1926 och 1927. Denna stenografistil, baserad på bildframställningar av ord, var vanlig i Sverige och är.

För henne ligger fördelarna med att specialisera sig på stenografi framför allt rent praktiskt: chansen att jobba på distans, flexibiliteten att ändra sitt schema efter behov, förmågan att bearbeta stora mängder information snabbt och effektivt, och så vidare. Läs vidare: Stenografi – en hel rövarsprk av sig slv.

Tack vare de näringsrika måltiderna som hennes familj skickade från Näs fick hon ett långt och hälsosamt liv. Det är en sällsynt njutning att kunna säga: “Jag skära sig en ordentlig brödskiva, sedan lägger jag ner Vimmerbyortens finaste mejerismör, och sedan skär jag sig. en skiva av mammas ost så att jag kan förtära det på en sistone.” Så länge det fortfarande finns något i kylen kommer vi att göra vår morgonritual varje dag.

1928 anställde Sture Lindgren Astrid som personlig assistent vid Kungliga Automobil Klubben (K.A.K). Hon besöker Köpenhamn varannan månad och skriver många brev till Marie Stevens och Lasse. Hon kommer att lära sig om Lasses tillväxt och utveckling från svaret. Astrid och Reinhold Blomberg har äntligen sagt upp sig och hon har inte för avsikt att flytta till Vimmerby för att uppfostra hans tre barn, av vilka några var anmärkningsvärt lika henne själv.

Astrid Lindgren Ung

Marie Stevens läggs in på sjukhuset i december 1929 med symtom på psykisk ohälsa. För att hämta hem Lasse reser Astrid till Köpenhamn. Han är tre nu, han talar danska och han anser att familjen Stevens är sin egen familj. När han inser att han inte kommer att kunna använda detta igen, blir han förtvivlad; vid det här laget bör du “låta honom sjunka fram över en stol och ge en god tystnad.”

Som om han trodde att det inte skulle hjälpa alls, de gör vad de vill med mig.Kanske beror det på att jag alltid tar rollen som bartendern i varje given situation. När Astrid Lindgren fortfarande var en ung flicka hände något som hade en djupgående effekt på henne.

Det var en händelse som gjorde henne till en av vår tids mest innovativa kvinnor, och hon blev sagoberättaren som alla älskade. Den här historien är en ohämmad redogörelse för hur en ung Astrid trotsade samhällets förväntningar genom att följa sitt hjärta istället för att följa standarden.

Astrid slutade sitt jobb som sekreterare på Kungliga Automobilklubben efter gåvobytet med Sture Lindgren 1931 för att hon skulle få vara hemma med sonen Lasse. Hon jobbar extra här och där för att hyschpengarna inte ska torka ut. Hon har skrivit för många publikationer och har sysslat med sekreterararbete då och då.

I maj 1934 föddes Astrid och Stures dotter Karin, vilket gjorde Astrid till tvåbarnsmamma. Hon spenderar mycket tid ute och leker med sina barn på platser som Vasaparken och längs Karlbergskanalen. Astrid Lindgren är inte som andra mammor; hon tycker om att leka och hoppa och klappa och skrika ungefär som ett barn. Hon är också väl insatt i vuxenkraftsdynamiken och kan se hur barn beter sig runt henne.

Vasaparken är full av mammor och deras små, och Astrid får några livslånga vänner bland dem, som hon kärleksfullt kallar “parktanterna”. They see one other daily and keep up with each other’s lives.1937 hoppar Astrid Lindgren i som sekreterare åt Harry Söderman, docent i kriminologi vid Stockholms högskola. Han får namnet “Revolver-Harry” efter att han lyckats navigera i en cykelbomb när han cyklar genom Iran.

Han driver också en spjutspetsdetektivbyrå i Stockholm, som han har fått internationellt rykte för och från vilken han har blivit inbjuden att lära ut brottsutredningstekniker till NYPD och Scotland Yard. Både hans personlighet och hans expertis har Astrid Lindgren tillägnats för användning i hennes egna romaner.

Ännu ett globalt krig bryter ut i september 1939. Astrid Lindgren bestämmer sig för att skriva en serie böcker som heter “krigsdagböcker” där hon krönikar sina upplevelser under kriget och ger kommentarer om både sitt dagliga liv och händelserna kring det.

Hans krigsdagboksanteckningar börjar: “Oj, idag började kriget. Ingen skulle tro det! Igår eftermiddag satt jag och Elsa Gullander i Vasaparken, och ungarna rusade och lekte om oss medan vi satt och skanderade: “Det blir inte krig idag eller imorgon!”

Det kommer att finnas totalt 17 dagliga böcker tills fred förklaras i maj 1945. Sommaren 1940 blev Astrid återigen kontaktad av Harry Söderman och erbjöds ett förstklassigt jobb i censuravdelningen vid justitieministerns kansli— en position som hon kärleksfullt kom att kalla sin “snuskjob”. Tillsammans med produkter, bland andra Madicken, arbetade Astrid med att i hemlighet läsa brev till och från utlandet samt militärpost.

Astrid Lindgren Ung
Astrid Lindgren Ung

Leave a Comment