Joachim Kuylenstierna Förmögenhet

Joachim Kuylenstierna Förmögenhet
Joachim Kuylenstierna Förmögenhet

Joachim Kuylenstierna Förmögenhet – I historian är det snurriga. Det här handlar om en statlig strand som har stängts två gånger. Inledningsvis till en fastighetsprofil som stängdes på grund av kosheringredienser, och sedan till en Hongkong-miljonär som misstänks för skattebedrägeri.

Det handlar också om hur försvarsdepartementet inte bötfälls mer än två gånger när de vill köpa tillbaka den mark som de tidigare gjort anspråk på. Denna artikel publicerades i novembernumret 2017 av World in Property magazine, nummer 2. 1938 etablerades krigsfartyget och hamnen vid Fårö för att stödja Tredje Kustartilleriet och flottan med krigsmateriel under andra världskriget.

Med en mycket välplacerad permittering blev detta en av Sveriges viktigaste tillgångar under hela den så kallade krisen. Många båtar varv genom åren har tillverkats på områdets varv. Mindre transport- och gruvlastbilar, kallade 300-båtar, tillverkades under hela 1950-talet. Därefter byggdes också jaktbågar, bland dem den så kallade Flaggshar, som var speciellt designad för jakt.

Försvarsmakten har helt enkelt med hamnen. Därför var det flera som stod på kanten av kanten när hamnen skulle sänkas. Beskedet kom när regeringen fattade sitt försvarsbeslut år 2000, vilket avslutade departementets största externa organisation sedan 1925. Bland annat sker en omfattande sänkning av ett stort antal band och läktare över hela landet i distriktet. av Gotland KA3, där Ubåtshamn är en del.

En KA3-köpare hittades fyra år senare. Värderingsmannen Joachim Kuylenstierna kom till fastigheten och värderade samtliga 25 orter, allt från småstugor till bostadsrätter, för 18 miljoner kronor från fastighetsbolaget Vasallen. Taxeringsvärdet på området är cirka sex miljoner kronor, varav byggnaderna värderas till ett värde av 700 000 kronor.

Vissa beskriver Joachim Kuylenstierna som en kontroversiell, men framgångsrik fastighetsinvesterare. Mellan kändisar och politiker har han ett stort kontaktnät. För några år sedan bildade han Fastator där Carl Bildt och Björn Rosengren finns bland styrelseledamöterna. Han är bolagets utsedda verkställande direktör. Han har även ägt en verksamhet med fastighetsbolaget Diös, DK Syd AB (Diös & Kuylenstierna).

I några mindre positiva sammanhang har kuylenstierna dykt upp i pressen. Han har åtalats för många brott, bland annat misshandel och ringning till en restaurang. Något han erkänt och befanns skyldig till av Stockholms tingsrätt.

Enligt Dagens Nyheter ska ett av hans företag, Skälsö, ha fått finansiering från ett stort matoljeraffinaderi med internationella innehav. Detta kapital ska också ligga till grund för Fastators 50-procentiga ägande i Offentliga Hus, enligt rapporten. Dessa detaljer bestrids dock av Joachim Kuylenstierna. Det ska också tilläggas gällande den påstådda kokainhärvan på denna sedermera friades åtalade, som påstods hade kopplingar.

Han är också känd för att styra sina bolag med järnhand, enligt uppgiften. Från början av året 2016 fram till våren 2017 hade både Offentliga Hus och Fastator flera personalomsättningar. Strax innan dess, i början av december 2016, slutade bolagets finanschef Erika Kveldstad och i januari i år har Fastators dåvarande V.D. Daniel Hummel lämnade sin roll. Fredrik Klerfelt ombads att avgå som direktör för Offentliga Hus i maj.

Som ett resultat av spekulationer var styrelsen inte nöjd med vd:s arbete och tillväxten hade inte gått tillräckligt snabbt. Enligt Kuylenstierna, som pratade med World in Property, “Just nu har jag inga fler kommentarer, men det verkar som att vd fick ett direktmeddelande.”

Inte ens Fredrik Klerfelt ville uttala sig. Jag berättar inte på det som har hänt utan att dela det där.“Det går ju så klart att dra vissa slutsatser av att personer i toppositioner slutar,” menade en källa, menade det relativt sett med ledningen.

Systrarna Kuylens verkliga avsikter när det gäller hamnen på Gotland är fortfarande oklara. Han började dock åka på försäljningsresor för några år sedan, och det är klart. Han hade tio stycken spekulanter på KA3, enligt egen utsago. Det sägs också att den ryske affärsmannen Vladimir Antonov var intresserad av att köpa upp stranden vid Fårösund, förutom att försvarsdepartementet var intresserad av att köpa allt.

Kuylenstierna förnekar att ryssen ska ha tagits upp på listan över förväntade köpare. Vilket kanske inte är så konstigt. Med tanke på Sveriges tidigare gränsrelationer med landet hade det inte sett så bra ut att sälja en ö till Ryssland.

Han avslog deras bud, trots att företagaren tidigare uppgett att han gärna skulle sälja marken till Försvarsmakten. Ming Wai Lau, en miljardär från Hong Kong, var istället köparen. Det är oklart vad varukorgen innehöll, men enligt systrarna Kuylen var det inte toppbudet som lyckades.

Joachim Kuylenstierna Förmögenhet

Han har sägt till Hela Gotland att det var inte de som betalade mest för att köpa, men jag får inte säga nígra belopp.An entrepenör från Asien visar intresse i en nedlagd hamn på en liten ö i Östersjön är Wai Lau, en affärsman som har starka band för Sverige.

Hans intresse för Sverige har tidigare visat sig. Han donerade 400 miljoner till Karolinska sjukhuset 2015. Medlen användes för att etablera ett forskningscentrum för regenerativ medicin i både Stockholm och Hong Kong.

Han är en stark vän till Sverige, han har släkt i Sverige, och han stödjer svensk kultur. Thomas Backteman, talesman för mångmiljardföretaget Artmax AB, säger att det finns en person i bolagets styrelse som heter Fredrik Lundström som ansvarar för sambandet med militären (reservofficerare, red alert), och det var han som lade märke till Ming Wai på fastigheten.

Ming Wai Laus är familj med entreprenörer. Joseph Lau, Hans far, var fastighetsmagnat och gudfar för omkring 100 miljarder kronor. Tidigare baserad i Hong Kong, han är ägare av Chinese Estate Holdings Limited; trots det tvingades han lämna företaget efter att ha funnits skyldig till bland annat att ha skrivit en falsk uppgift.

Efter hennes fars bortgång övertog Wai Lau rollerna som ordförande och verkställande direktör för familjeföretaget. Han har möjliggjorts på cirka 50 miljarder, har fått sin mors förmögenhet och har fått del av pappas pengar. På hotellbolagets sida har han även en rad projekt. Han är medlem i flera politiska grupper, inklusive “Sichuan-kommittén för det kinesiska folkets politiska rådgivande konferens” i Kina.

Utöver detta stora uppdrag har han varit inblandad i de så kallade Panama-papperen som avslöjades 2016. Den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca värvades av flera förmögna företagsägare, högt uppsatta personer, företag och banker för att dölja tillgångar i skatteparadis, enligt handlingarna.

Det hela med hjälp av så kallade brevskrivande byråer. Sedan dyker också flera av hans andra bolag i dessa papper. Det är dock i nuläget oklart om han har gjort något olagligt. Redan innan köpet gick igenom var Ming Wai Lau tydlig med sina avsikter. Han var glad att försvarsdepartementet fick tillträde till hamnen och det andra området, men han hade inte för avsikt att sälja KA3 till någon annan. Han menade att marinsoldaterna fick landa i hamnen utan att betala några hamnavgifter.

Han erbjöd sig också att låta militären bevaka hamnen för inspektioner och så att de skulle kunna återetablera sig på Gotland. Enligt Thomas Backteman är syftet med Ming Wai Laus köp att säkerställa att svaret skulle få tillgång till installationen.

Tyvärr ser ÖB Micael Bygdén att hyra området inte som en aktuell lösning.- I ägande bästa fall är flexibilitet, handlingsfrihet och kontroll. Vid ett besök på Gotland i början av mars 2017 sa ÖB Micael Bydén till Gotlands Allehanda att de vill säkra passagen och se till att de har kontroll över hamnen.

Anledningen är dessutom att hamnen och platserna behöver restaureras, vilket kräver en hel del investeringar, enligt Fortifikationsverket, som har hand om Försvarsdepartementets anläggningar. Och de som de vill ha kontroll över.

Göran Wahlström på Fortifikationsverket berättat SVD att Försvarsmakten önskar full rådighet över hamnen och är därför intresserad av något lån eller att hyra hamnen, varför en ägande även fortsättningsvis är inriktningen.

Kort och gott – Svaret vill säga att de en gång sålde det och har erbjudit sig att köpa tillbaka det från Ming Wai. Och betalar de 62 miljoner kronor kan de få det. En summa som är tre gånger över marknadsvärderingen och som att betala staten är beredda. Det finns möjlighet att expropriera området, vilket innebär att staten helt enkelt tvingar ägaren att överlåta äganderätten till Försvarsmakten, mot betalning.

Sju månader har gått sedan landningen i Hongkong-miljardärens egendom i november 2017, och det är uppenbart att varken han eller företaget har velat sälja tillbaka det till staten. Han bekräftar dödsfallet när World in Property träffar Artmax nuvarande vd, Kristoffer Ultenius.

Jag vet inte hur många varv det har gått förrän jag kom in eftersom hästen skickades packning innan jag gick med i företaget. Tyvärr har Ming Wai fortfarande övertaget, så jag kommer inte kommentera affären mer. Å andra sidan kan jag säga att diskussioner med försvarsdepartementet har ägt rum och att de fortfarande pågår. Sedan artikeln skrevs har militären och affärsmannen från Hong Kong tagit över.

Joachim Kuylenstierna Förmögenhet
Joachim Kuylenstierna Förmögenhet

Leave a Comment