Elisabeth Ohlson Cecilia Udden

Elisabeth Ohlson Cecilia Udden
Elisabeth Ohlson Cecilia Udden

Elisabeth Ohlson Cecilia Udden – Journalisten Cecilia Uddén öppnar i “Carina Bergfeldt” i SVT om sitt nya kärleksliv. Den kända svenska fotografen Elisabeth Ohlson är hennes släkting. Det låter så gulligt när hon kallar dem “älskarinnor”, så hon gör det hela tiden, säger hon i showen.

Cecilia Uddén, 63, Mellanösternkorrespondent för Sveriges riksradio, har precis bekräftat sin nya romans. I SVT-programmet “Carina Bergfeldt” berättar hon om sitt liv efter skilsmässan från Otto Manheimer.

Jag har träffat en fantastisk kvinna; hon heter Elisabeth Ohlson. Det låter så fint när vi kallar varandra “älskarinnor”, så det är vad vi brukar kalla varandra. Den äldre generationen brukar dock hålla med om att man ska fortsätta med lite vänsterprassel.

Konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson, 62, är mest känd för sina kontroversiella verk som kombinerar hbtq-politik med religion, som de som visas i hennes “Ecce homo” och “Jerusalem”-utställningar. Cecilia Uddén får sedan frågan om att gifta sig vid 30 är annorlunda från att gifta sig vid 60 i programmet.

Det är ingen skillnad att bli kär. En relation kan dock lättare etableras om barn är vuxna och har flyttat ut och pappan har tagit hand om allt. Det blir konkurrens om vem som får göra karriärdrag och så i vissa lägen. Saker och ting har slutat där. Cecilia Uddén i programmet utbrister: “Det är så otroligt vackert.” I en tidigare intervju med Kyrkans tidning bekräftade Elisabeth Ohlson sitt förhållande till Cecilia Uddén.

Intervjun med Ohlson fokuserade på fotografens slututställning och hennes kamp mot cancer. Ohlson hävdar att Cecilia Uddén är hennes “kärlekspartner” längre fram i artikeln, men fakta kollas. Ohlson avslöjade att hon hade dött av äggstockscancer i september föregående år.

Enligt hennes SVT-intervju blev hon skadad efter att ha hört den självskrivna psalmen “Ulla & Zarah” skanderade om och om igen. Cecilia Uddén har tidigare tipsat om relationer med Ohlson på Instagram med hjärtan och gulliga kommentarer.

Min käraste Elisabeth. S modig och full av kärlek ocks i de svraste ögonblick”, skriver Uddén i ett inlägg på plattformen vid sidan av en bild på paret när Ohlson kom ut med beskedet att hon var döende i cancer.

Elisabeth Ohlson har tidigare skrivit “Tack min älskling Cecilia Udden för din kärlek.” Cecilia Uddén och Elisabeth Ohlsson, som båda har avböjt att kommentera, har sökts upp av Aftonbladet.

SVT1-sändningen av “Carina Bergfeldt” sänds varje torsdag klockan 21.00. Hon har etsat sig fast i fotografiets och samlingens annaler med sina verk. Nu återstår bara en glimt. Kyrkans Tidning har träffat Elisabeth Ohlson för en pratstund om värmen, förarna och den hotande cancerdöden. Det är säsongens sista visning. Kanske är hon redan borta när den kommer ut.

Genom att följa entreprenörer inom kyrkogårdsbranschen när de rakar sig har Elisabeth Ohlson skapat ett porträtt av avlidna kroppar. Hon fick tillstånd att ta fotografier före eller efter att formella porträtt togs. Hon vill också avsluta låten innan den dör ut och en annan tar dess plats.

Ett av offren kan till och med vara hon. På sin dödsbädd har Elizabeth Ohlson varnat sina närmaste vänner och familj att hon kommer att be om deras hjälp med att sätta upp en kamera. Han borde använda sina egna händer för att kontrollera avtryckarna.

Eftersom ingen vet när utställningen slutar lämnas frågan om en given bild kommer med eller inte öppen. I augusti fick hon reda på att hon hade diffus magnetisk cancer. Det finns ingen medicinsk stråle av hopp om föryngring. Elisabeth Ohlson, färsk från en sjukhusvistelse, berättade om sin prövning i SVT:s Kulturnyheterna.

Cirkeln avslutades med presentationen av dödsfallen. En anledning till att hon sa ja är att vi har arbetat tillsammans. För ett antal år sedan gick jag på uppdrag hos en pressfotograf för att dokumentera en typisk dag i en liten svensk barnfamiljs liv.

Uppdraget var så långt man kan komma ifrån det som Elisabeth Ohlson förknippas med – provokerande motiv och teologiska strider. The Times 2007 års lista över de tjugo mest kontroversiella verken i konsthistorien innehöll Elisabeth Ohlsons översättning av Den sista mltiden.

Dödsutställningarna slutför en cirkel. Efter skolan besökte jag min mormor ofta. En gång visade hon mig en gammal skiva. En bebis som såg ut att sova lugnt på ett foto. Upplevelsen var en nyckelfaktor i hennes beslut att satsa på fotografi.

Jag antar att jag skulle kunna bygga det här som vuxen, men bilden har säkerställt att idén har fastnat hos mig oavsett hur gammal jag blir. De började som journalistisk fotograf Innan Elisabeth Ohlson började skriva krönikor var hon pressfotograf. Hennes estetik formades av år som journalist och modellerna hon använder i sina iscensatta fotografier har alla en viss koppling till ämnet.

Det estetiska intrycket är influerat av målningar från 1600- och 1500-talen, då konsten var fylld av bibliska teman. Elisabeth Ohlson var bekant med kyrklig ikonografi tack vare sin uppväxt i ett korsformigt hus.

Det som vi nu betraktar som ungt och pompöst hörs också i dina öron. Jag tror att det är därför som vissa människor, inklusive mer tekniskt skickliga fotografer, har haft svårt med mitt arbete. “Vad är det där för något?”, har de undrat. Jag var aldrig särskilt tekniskt kunnig.

En kväll för ungefär trettio år sedan sattes en bal igång. Elisabeth Ohlson tog en lastcab tillbaka. Någon hade öppnat bakdörrarna och det lät i bagageutrymmet. Hon föreställde sig framför sig hur man kan låta krubban med Jesusbarnet ta form mitt i stan.

Elisabeth Ohlson Cecilia Udden

Det har aldrig funnits en sådan bild. Däremot fotograferade hon några gömda flyktingar i nytestamentlig inramning.Ecce homo and other schisms in Christian thought Inte långt senare påbörjad Elisabeth Ohlson arbetet med det som skall skapas svallvågor i hela den svenska kristenheten: Ecce homo. Målet är att lyfta fram den kristna kärleksekonomin genom att inkludera medlemmar i HBTQ-gemenskapen.

Jag har nyligen sett flera gamla kortfilmer från den eran. Jag minns hur kristuslika mina formuleringar var. Jag har berättat hur mycket Gud älskar oss. Det är en väldigt trevlig sorts barnbil, och jag är glad och stolt över att ha fått uppleva den. Men det var också ett tecken på en oskuld som jag förlorade i och med reaktionerna på utställningen och aldrig kommer att få tillbaka.

Det finns inga dåliga ord om produktion, säger han. Alla våra Hbtq-vänner som gick med på att bli fotograferade hade screenats för hot och såg rummets interiör lika tydligt som alla andra. Meet the arkeologosEtt halvår före vernissagen lade ändå en kvinnlig präst fram ett förslag: “Jag tycker vi ska åka upp till KG Hammar, han kanske kan ge dig råd”.

Så kommer det att bli. Ärkebiskopen i Stockholm träffar Elisabeth Ohlson. Hennes intryck är att han gillar bilderna. Han förutspår då att de kommer att prata om nattskiftet, frukosten och barnomsorgen.

Samtidigt sa han: “Det kommer att bli bra.” Jag har ingen upplevelse av att han varnade mig. De begick båda självmord för ett halvår sedan.- Min tid med KG Hammar under dessa timmar har varit ovärderlig. Att inte ens han kunde ana vad som väntade, han var ändå chef för hela Svenska kyrkan.

Pven tar emot samtal

Sommaren 1998 ringde kyrkklockorna i Stockholms Bergrummet nära Sofiakatedralen högt och tydligt för att tillkännage en utställning. En italiensk reporter från La Repubblica går fram och frågar: “Vad tror du att påven skulle säga om han såg detta?” Ritualen äger rum i september, då Ecce homo är fullt installerad i en Uppsala domkyrka. Peven schemalägger ett besök av Sveriges ärkebiskop.

Hur ser du nu på reaktioner?

Så det som hände här var trots allt fantastiskt. Bilder hjälpte till att ändra människors uppfattning om en tidigare stigmatiserad grupp. Efter att ha tvingats lämna Svenska kyrkan under en period insåg jag att jag blivit ett verktyg för krafter från flera riken. Sedan följde jag med igen 2015 i samband med flygbolagskrisen.

Sedan hörde jag mig själv säga till en grupp europeiska reportrar: “Men det finns bara svartvita bilder.” Alla som identifierar sig som heterosexuella har miljontals bilder av Jesus; för de av oss som identifierar oss som homosexuella betyder dessa bilder oerhört mycket.

Jag har haft den här raden ända från början. Jesus har genom historien blivit stereotyp i en rad tolkningar som har bidragit till hans marginalisering. Män ägnar sig aldrig åt homosexuell voyeurism. Jag tycker att detta är ett logiskt misstag.

Yttrandefriheten bygger på tester.

Ingenting har förändrats under de tjugofem åren som har gått. Efter en lång kamp har många länder nu erkänt rättigheterna för hbtq-gemenskapen. Transpersoner är särskilt utestängda. Yttrandefriheten sätts på prov, bland annat med hjälp av koranbränningar. Många efterlyser blasfemilagar.

Elisabeth Ohlson hävdar att Ecce homo inte skulle ha släckts 1998 om händelser som de hade inträffat. Elisabeth Ohlsons sista anhalt var Alingss, och nu kan man se henne i det sammanhang där hon först funderade över det – samlingen hem – som om det var det naturligaste i världen. Bilder från utställningen visar att ett brett spektrum av människor deltog, inklusive många seniorer. Folk förstår att det är.

Elisabeth Ohlson Cecilia Udden
Elisabeth Ohlson Cecilia Udden

Leave a Comment