Per Fritzell Sjuk

Per Fritzell Sjuk
Per Fritzell Sjuk

Per Fritzell Sjuk – För att börja diskutera hälsa säger Galenskaya-born Per Fritzell: “Kroppen säger ifrn.”Det var Per Fritzells ansvar att få in After Shave och Galenskaparna på den svenska humorkartan på 1980-talet. I det senaste avsnittet av Nemo-podden får serien sällskap av en vän som efter över fyra decennier av vänskap i rampljus delar med sig av några av hans tankar om livet.

När Per Fritzell först skrev in sig på Chalmers tekniska högskola träffade han de blivande medlemmarna i musik- och komedigruppen After Shave. En annan välkänd grupp, Galens, introducerades också runt denna tid.

På 1980-talet gjorde det svenska rockbandet Galenskaparna och produktionsbolaget After Shave [Knut Agnred, Claes Eriksson, Jan Rippe, Kerstin Granlund, Anders Eriksson, Peter Rangmar, och Per Fritzell m.fl. som arbetade som redaktörer] blev ett oskiljaktigt par, ansvariga för ett brett utbud av tv- och filmproduktioner och en omfattande skådespelare av oförglömliga karaktärsskådespelare.

Per Fritzells mest kända roll, med Anders Eriksson och Jan Rippe som bröder i tv-serien Macken, var Miltons. Pjäsen innehåller Miltons förglömliga och banala sång. En man måste ha fru och barn. Men hur gammal är Per Fritzell nu, efter 40 år på rampljuset? Om du lyssnar på Nemos podcast kommer du att höra honom prata med en vän om sitt liv och karriär, inklusive hans förhållande till fru Carin och hans nuvarande hälsoproblem.

Inspirerande ord från Galenskaparna-Per: Skilsmässan var tuff

I en intervju med podcastens producent Nemo Hedén förklarar Per Fritzell att hans barndom var så “vanilj och glad” att det nästan är värt att förlora sig själv i den, men att han inte är utan sina egna personliga utmaningar i livet.

Inget har gått fel; i själva verket har allt gått smidigt. Det är uppenbart att någon har lyckats med det. Jag fick igenom en grov kompetensutvärdering, men det var det värt, säger han. När man ser på skillnaderna mellan hans exfru och mamman till hans två äldsta barn, Carl (1985) och Lisa (1990), är något som Per Fritzell gör ofta.

Det hände när Per Fritzell träffade sin chefs fru Carin. Per fortsätter med att säga att folk blir allt mer bekanta med hans namn, men att svenskar vanligtvis är för reserverade för att säga sin mening om de inte har blivit “förfriskade”. Han förklarar att eftersom han alltid är omgiven av nya människor, hör han ofta referenser till saker han har gjort men glömt.

Hans nuvarande flickvän, Carin Fritzell Hamnlund, var den han träffade på det här sättet. När jag äntligen träffade min nuvarande tv-kompis berättade hon om en karaktär hon älskade som jag hade glömt bort. Eftersom jag var en rysk musiker på den tiden vet jag precis var hennes “en kulturell outsider måste vara en tjock”-låt har sitt ursprung. Han är övertygad om att det finns en sådan samling unika individer.

Sonen Nils föddes 2003 och dottern Ella föddes 2004. Både Per och hans fru Carin är föräldrar. Kvarteret Kungsbacka utanför Göteborg är fyllt av kärleksfulla familjer och gamla vänner. Borttagning av poddintervjun är en riktigt harmonisk lösning. På frågan om sin hälsa säger Per Fritzell “Kroppen säger ifrn.”

I en utökad version av hans flitigt citerade sommarintervju från 2014 i Sveriges riksradio diskuterar Per Fritzell machokultur. Att förklara för Nemo varför det kan vara så användbart att ignorera det manliga idealet om maskulinitet, han gör just det. Att fokusera tillbaka på sig själv igen kan vara utmanande, särskilt när det kommer till hälsorelaterade frågor och rädslan för att dö.

Tiden då kroppen talar inifrån och ut är den mest avgörande. Jag är nu stolt ägare av flera nya vänner. Jag har skördat dessa knäproteser, även kallade nagelskydd, de senaste fem åren. Detta är slutet på min hoppförmåga. Jag har alltid prioriterat att behålla min fysiska kondition. Även om jag fortfarande är stark så har tiden tagit det som är rätt. För att sänka mitt blodtryck tar jag medicin.

Mannen som lever efter mantrat “Hellier tjock & glad, än smal & sur” förklarar att han älskar mat men har svårt att träna så ofta som han skulle vilja. Till sommaren 2023 sätter Per Fritzell och Jan Rippe upp sin utställning Minnesluckor 40 år av galenskap utanför omtalade Galenskaparna på julafton. De har känt varandra i 48 år och arbetat tillsammans i 42.

Därefter förklarar Per Fritzell att han har varit sjuk de senaste fem månaderna på grund av en särskilt svår hosta. Han var tvungen att ta en lungröntgen, sluta arbeta två gånger och gå igenom två penicillinbehandlingar.

Även om läkarna först hade sagt “Nej, det finns inget du kan göra, det är ett virus”, förklarar han att det skulle ha varit möjligt att utesluta de mest osannolika diagnoserna även om de hade ställts. Undersökte bröstet och armarna med kraft. Per, som kommer att turnera med en ny krogshow tillsammans med före detta Galenskaparna-kaptenen Jan Rippe i november månad.

Per Fritzell Sjuk

På 1980-talet slog Per igenom på den svenska komedimarknaden och konkurrerade med etablerade varumärken som Galenskaperna och After Shave. I Sverige blev de lika kända som ett okvalificerat men mycket älskat par. Både Galenskaperna och After Shave har bidragit till skapandet av en mängd olika tv- och filmproduktioner, varav många innehåller minnesvärda karaktärer som publiken fortsätter att titta på och njut till denna dag.

Dessutom kommer Per i november att uppträda i en ny krogshow tillsammans med sin gamla Galenskaperna-kollega Jan Rippe. Per Fritzell, chef för ett hälsoinitiativ, säger “ter mediciner.” Den här snäckan är värd mer än den kostar.

När Nemo äntligen träffar sin gamle vän Nemo Hedén, öppnar den sistnämnde äntligen upp om sin kamp med hälsa och åldrande. För bara några år sedan köpte Per en ny knäproteser, vilket hindrade honom från att ägna sig åt en aktivitet han en gång gillade men som nu gjorde honom oförmögen att utföra.

Tiden då kroppen talar inifrån och ut är den mest avgörande. Jag är nu stolt ägare av flera nya vänner. Jag har skördat dessa knäproteser, även kallade nagelskydd, de senaste fem åren. Detta är slutet på min hoppförmåga. Jag har alltid prioriterat att behålla min fysiska kondition. Även om jag fortfarande är stark så har tiden tagit det som är rätt. “Jag har högt blodtryck och tar medicin”, säger Per i podden.

Och det är inte ens det värsta av de hälsoproblem som perser står inför. Den senaste tiden har han varit sjuk och har fått bäras runt av en lång, tuff hosta. Efter att ha blivit smittad av det dödliga hostaviruset låg han på sjukhus i en månad, var tvungen att lämna sitt jobb på grund av sin sjukdom och tillfrisknade så småningom.

Enligt den senaste uppdateringen av Fritzells vindlande hälsorapport från stallet Galenskaparna: “Jag har ftt Genom åren har han suttit i rampljut vid sidan av Galenskaparna och After Shave och lockat oss att klottra på hans skisser. Men Per Fritzell har kämpat för sin hälsa utanför rampljuset, och han delar nu med sig av detaljerna om sin svåra uppväxt.

När den vänliga komikern går med Nemo in i podden för att träffa en ny vän, säger den sistnämnde: “Det svåraste är när kroppen talar för sig själv.” Det finns en lista med namn som du bara inte kan lämna utanför en konversation om svenska underhållning och komedi. After Shave och Galenskaparna har försett oss med många roliga sketcher och tv-program.

Gruppens stora genombrott kom i slutet av 80-talet, när “Macken” bröt in i mainstream av svensk popkultur. Trots seriens enorma popularitet lades “Macken” in efter bara sex avsnitt. Ändå har det blivit en riktig klassiker. I pjäsen spelar Jan Rippe och Anders Eriksson bröderna Roy och Roger som lagar mat tillsammans.

Det finns många sätt på vilka Roy och Roger inte kunde vara mer olika varandra. Medan Roy nöjer sig med att fortsätta göra mac ‘n’ cheese med sin syskon, drömmer Roger om dagen då han äntligen kan fortsätta med sitt verkliga liv. Det finns många färgglada karaktärer och personligheter att möta i detta spännande kapitel i serien .

Alla skeppskamrater och Per Fritzell i “Macken”

En av deras komedienhetskollegor, Per Fritzell, gjorde en oförglömlig insats när han sjöng “Man ska ha husvagn”. Han dyker också upp i serien i rollerna som sångare och taxichaufför. Efter alla dessa år har Galenskaparna och After Rakteam arbetar fortfarande tillsammans på nya och spännande satsningar.

Under 2019 såg publiken bland annat de älskade karaktärerna från 2018 års svenska teateruppsättning “Macken” återgå till sina ursprungliga roller. Dessutom har Per Fritzell spenderat sina egna pengar, gjort en del av projektet själv och åkt på turné med Jan Rippe.

Det faktum att dessa vänner har kunnat hålla kontakten från sina dagar som rumskamrater på Chalmers till deras nuvarande liv som pensionerade proffs är mycket meningsfullt för dem. Vi gör det för att det är roligt; vi stöttar varandra och litar på varandras omdöme. Ett citat från Per till Expressen: “Vi har hållit på i 40 år nu, och det märker alla.”

Tänk på Fritzells kunskap. Men det har varit tuffare tider än bara gnisslan och gnisslan av tänder. Som en av de mest utmanande perioderna i hans liv minns Per Fritzell uppbrottet från sin förlovning med sin ex-flickvän, Chatrine. Eftersom de delar upp föräldraansvaret för sina två barn, Carl, född 1985, och Lisa, född 1990, att gå skilda vägar var förståeligt nog stressigt.

Per Fritzell Sjuk
Per Fritzell Sjuk

Leave a Comment