Carla Von Hofsten Föräldrar

Carla Von Hofsten Föräldrar
Carla Von Hofsten Föräldrar

Carla Von Hofsten Föräldrar – Terminerna är över och läsåret har börjat. Nu när vardagarna har kommit igång igen har tankarna på vad man ska laga till middag på kvällarna kommit tillbaka. Och kräsna bland de unga… Eller?

Animal Planet har intervjuat Josefine Haamer von Hofsten, expert på barns näring som skrivit flera böcker i ämnet. Av egen erfarenhet vet hon att vi vuxna ofta skapar barns elakheter. Du har precis varit kock åt ett barngäng på Barnens ö.

Det låter som en utmaning! Är inte barn naturligt nyfikna? Om jag sa att alla barn äter allt, skulle jag behöva skratta. De är precis som vi föreställde oss som tonåringar. Vi har bestämt oss av erfarenhet vad vi gillar och det är ju likadant med barn fast de inte har lika lång erfarenhet av mat som vi.

Barns förtroende måste förtjänas som en knock. För att bevisa att det jag lägger ner är bra måste jag göra ett bra jobb från början. Så jag kickade igång Barnens ö kolloquium med en klassisk köttfärsss och spagetti, men med en twist: jag lade till massor av grönsaker och frukter till basen.

Den kokades i en halv dag så att de röda frukterna mjuknade och smälte in i tomatsåsen. Det var många gröna grodor i dammen, men ingen märkte det eftersom det var så mörkt. Träden på Barnes ö var taggiga med en doft av rökt lamm. Jag marinerade den och serverade den på en potatisbädd garnerad med gräddfil och fetaost.

Det som förvånade mig mest var när jag lade fiskfällor. De ansvariga vuxna trodde inte att det skulle bli så mycket, men när barnen kom ut från köket senare och började skotta in mat i munnen på dem visste jag att de gillade måltiden. Men som sagt, det tog cirka tre dagar att få deras svar.

Men är inte föräldrar vanligtvis oroliga för att deras barn inte kommer att äta något utöver det grundläggande? Och många föräldrar känner likadant; de är mer eller mindre hungriga efter sina barn. Många små barn använder mat som kontrollmedel. Men vi ska vara sammansvetsade som vuxna med våra egna erfarenheter och inte rusa framåt.

Det viktigaste är att vi inte ska göra en så stor grej av det. Genom att ta initiativ bekräftar vi barnens välvilja. Jag har tänkt mycket på det faktum att föräldrar öppet skulle erkänna att deras barn inte äter något annat än köttbullar, kokt potatis och pannkakor.

Och då undrar jag, vem serverar mat hemma hos dig om inte du? Många glömmer att ni, föräldrarna, är ytterst ansvariga för ert barns smakpreferenser. Vad tror du det beror på, att det är skillnad på mat för barn och vanlig mat?

Tyvärr tror jag att det beror på att vi som föräldrar alltid tar den enklaste vägen. Använd detta som ett exempel för barnen. Vilken typ av mat serveras där? Vi har redan bestämt att i Sverige äter barn saker som pannkakor, köttbullar, korv och hamburgare. I Sverige kommer en familjerestaurang alltid att ha en barnmeny som har dessa garantier.

. Jag tror att vi ofta väljer den enklaste och snabbaste vägen, som att göra något till barnmat och sedan servera det. Detta gjorde mig fullständigt smutsig. Som föräldrar tenderar vi att ta den enkla vägen ut och undvika att utsätta våra barn för nya smaker.

Föreställ dig att du bara fick fyra alternativ att välja mellan. Det är förståeligt att du blir uttråkad och tappar intresset för att prova något nytt. Människan är ett vaned djur och om den matas med samma sak varje dag, kommer hon inte att veta bättre. När det händer kommer avkommorna till mannen jag träffade på kollot att vara världens bästa barn.

Och när jag anmärkte på det, svarade han, “jaja du gör riktigt bra barnmat som alla gillar.” Det får mig att se rött! Hur påverkar existensen av detta alternativ barns attityder till mat?Att ändra den till en barnmatskonsistens var ett stort misstag från vår sida.

Många barn tror nog att den här maten inte är bra för mig av den anledningen. Men det är inte bara barn som tycker det; osäkra vuxna gör det också. Det finns ingen barnspecifik mat tillgänglig. De måste ta hand om sina kroppar genom att äta som vuxna.

För att hålla igång vår kemi måste vi föda oss själva med en mängd olika livsmedel. När vi åldras har vi en djupare förståelse för våra kroppar och de specifika näringsämnen vi behöver för att trivas. Små barn förstår inte eller har kapacitet att fatta ett sådant beslut själva. De växer upp och har följaktligen större behov än vi hade när de var yngre.

Som vuxna och föräldrar har vi ett enormt ansvar att se till att alla barn ges möjlighet att sitta ner, koppla av och njuta av en måltid. Bra gjort! Även om jag vet att det är utmanande för många, vill jag bara att mitt barn ska må bra och vara lycklig i denna svåra tid.

Du har skrivit böcker om barns kost, eller hur? Idag är både kunskap och viktigare Senare på kvällen när de kommer hem njuter de av en tallrik fil och är ganska nöjda. Det betyder att första gången de ska laga en måltid är när de har barn.

Har du ny bok p gng?

Självklart funderar jag ofta på att börja en ny bok, och just nu har jag en idé som kan vara katalysatorn för ett genombrott i mitt skrivande. Jag kan inte säga mer just nu; hon måste skriva färdigt.

Carla Von Hofsten Föräldrar

Den framlidne Josefine Haamer von Hofsten

Peters familj består av honom själv, Carla, 15, och Hugo, 13. Katterna Jansson och Rut och hunden Kajsa. Författare till Joss och Hugo barnböcker, samt Barnombord och Flyttahemifrn-böckerna och Joss och Hugo mellis-boken. Bakgrund: Jag är en utbildad miljöjuridikspecialist som har arbetat som frilansare för publikationer inklusive Outside, Vra Barn, Med barn, Buffé och Gourmet.

Under vinterhalvåret fortsätter Alfaskolan i Solna att fungera som hem- och konsumentkunskapsresurs. Det är därför jag låser in det datumet. Mina barn går i femte och åttonde klass.Jag letar efter en restaurang där jag kan mata barnen och deras föräldrar väl.

Säsongspremiären för hela Sverige var denna vecka. En av de två tävlande som tävlar om titeln “Sveriges bästa hemabagare” är Carla von Hofsten. Att gå tillbaka i tiden, under press, och lämna in den till en professionell jury. Det är en annan sorts glädje än att laga mat i det egna köket, säger hon.

Carla har försökt komma in i programmet tre gånger.

Det bästa jag vet är att arbeta med smak, färg och konsistens för att föra samman olika kulturella traditioner och konstnärliga praktiker. Bakning är en konstform för mig. Men jag skulle vilja få lite feedback om hur bra det går för mig. Måndag eftermiddag Rättvisa och förräderiI familjen Hofsten har köket alltid varit navet i verksamheten.

Carla, som spelade rollen som bebis, satt i diskhon när mamma och hemskollärare Josefine susade runt med en mängd olika gosedjur. När hon och hennes bror Hugo nådde skolåldern samarbetade de om en barnbok med sin mamma. Bakning är en form av konst för mig.

Det har alltid funnits en lättsam luft i en god fika.

Jag kommer från en riktigt seriös kaffekultur. Varje dag vid 15-tiden bjuder vi in varandra på fika. För att hjälpa våra barn att se fram emot måndagar utvecklade våra föräldrar en tradition att äta måndagsmiddag tillsammans. Jag väntade ganska länge på efterrätten då.

Vad lagar du och äter du när du vill?

Mina medarbetare använder ofta ordet “tantfika”. Jag tycker verkligen om att äta mazariner, dammsugare och biskvier. Åh, din smutsiga skunk! Det är väldigt gulligt hur programmet fungerar, faktiskt. Men vad har du för resväskdrömmar? – Att öppna en liten butik med min mamma. Kanske ett sommarcafé som serverar den bästa fikan någonsin.

Var står Bergshamras kaffekultur?

Stark! Vi har den mycket mystiska Sjöstugan och Bergis bageri. Sedan dess har jag besökt Ulriksdals slott för promenader och fiske. Det var jättekul att få lite extra speltid där inne. Den 15-årige pojken gick in på sushirestaurangen i hjärtat av Skog på kvällen den 28 januari vid 18-tiden: han var klädd i en vit tröja och en svart jacka . En vän som han hade hängt med den dagen hade gått honom på nerverna och bitit honom.

Han skrek av smärta efter hugget.

Samma dag arbetade områdespolisen Reine Berglund nattskift. 15-åringen satt i en barnstol med blod på golvet när han gick in i restaurangen. Just Berglund knäppte ett foto och la upp det på polisnätverkets interna chatt. Sanningen om Pojkens identitet kunde snabbt fastställas.

Polisen hade haft en oro för honom unter en tim, han hade setts omgås med äldre kriminella och polisen hade skrivit orosanmälningar på honom. En skrämmande händelse ledde till en annan. Det var en avsiktlig mordhandling. Två människor dödades och deras kroppar smälte samman. Loppet började i september på Södertörns tingsrätt.

Utredningen har visat att mördet p 15-ringen var en hämndaktion för en skjutning nio dagar gr för ett bostadshus där en anhörig till “Kurdiska räven” bor. Enligt eran utfärdade en 20-årsperiod kopplad till Zero-node-nätverket dödsdomen. På sin egen tid kommer han att behöva agera på order från den så kallade kurdiska reaveren.

Carla Von Hofsten Föräldrar
Carla Von Hofsten Föräldrar

Leave a Comment