Markus Torgeby Familj

Markus Torgeby Familj
Markus Torgeby Familj

Markus Torgeby Familj – Efter att ha spenderat en halv miljard dollar på sitt hem var Markus Torgeby redo att gjuta tre ton betong. Framför dig står Markus Torgeby, lingvist, författare och forskare. De följande fem åren tillbringade han ensam i en stuga i skogen efter att ha drabbats av en stor livskris.

Dokumentären “Husdrömmar dokumentär” följer Markus när han bygger ett hem åt sin familj på en kullevante mitt i ingenstans. Han hoppade över vattnet och lyfte tre ton när han reste 500 kilometer. Du har slagit dig ner på en kota i den svala och tysta femte kvadranten.

Vill du ringa hem till fäbodvall just nu?

Min hemstad är en liten stad som heter Järpen, som ligger i Jämtland mellan städerna Undersaker. Vi har en lättsam livsstil med massor av god mat, rent vatten och massor av motorfordon. Innan dess, mellan åren 1999 och 2003 eller 2004, bodde jag i en liten stuga. Det var därför jag parkerade där istället för där jag bor nu.

Vad fick dig att vilja gå ut i skogen själv vid 25 års ålder och sova i en hängmatta?

Om jag inte hade gjort det, hade jag visat sig vara en fjant. Jag fick ett sms när jag var tjugofem år gammal som berättade att Morsan hade dött. Efter år av dedikerad långdistansträning kunde jag äntligen ge upp under ett särskilt intensivt träningspass. Vid skogsgränsen fortsatte plöjningen på allvar. För mycket; Jag var inte bekant med några fysiska biverkningar. Jag var i ett tillstånd av fruktig drömlöshet eftersom jag inte hade någon annan att lita på för näring.

Den enda anledningen till att jag fortfarande lever är att jag har försatt mig själv i en omöjlig situation. Jag hade en medfödd känsla av att något behövde förändras i mitt sätt att leva. Berätta för mig om en gång du stannade på en båt och hur det var. Jag insåg att gränser är ganska kraftfulla. I det här skogsområdet kunde jag övervinna min rädsla för att missa något och hitta lugnet.

När jag äntligen började plantera blommor och vädret värmde upp, upplevde jag en överväldigande känsla av prestation. När jag själv var ensam i skogen lät jag gräset växa till en höjd där det var för stort för min kratta, och jag klippte ner det. Det var flera särskilt gripande månader där. Jag insåg i slutet av dagen att jag var kliniskt deprimerad. När jag planlöst gick genom skogen smög lösningen på mig.

Efter ett år på marknaden, vad ändrade dig när du köpte fäbodvallen?

Gåsen var en gåva från mig, givaren. När jag äntligen gjorde det kunde jag anförtro mig till min framtida fru. Mitt första hem med min fru Frida var en liten träkoja på ön Ackerö i östra Stockholmssund. Köttet hade förvarats i ett gammalt sladd. Vi slog oss ner, släppte lasten och lutade oss ner på däck. Även om vädret var varmare på landet så reste vi dit när Frida blev gravid och födde Signe.

Eftersom huset var så obeboeligt slutade vi med att tillbringa hela vintern inne. Frida och jag byggde en stuga i skogen på 27 tunnland mark nära hennes familjs hem eftersom vi behövde lite utrymme från dem. Berätta om byggnaden du nyligen byggde. Det är en liten stuga i skogen, komplett med en eldstad, en bord och en frys för förvaring av färskvaror.

En klippa ligger cirka 50 meter bort. Tvättaed områden översvämmades av utedass och bastu. Vi badade inte vår förstfödda mamma förrän hon var ungefär tre veckor gammal. Hon var den enda som gick djupare in i grottan. Vi behövde lugnet innan det nya året för att bli effektiva. Kan vi fånga dig i SVT:s “Husdrömmar dokumentär” när du bygger ditt drömhus i vallgraven?

Jag byggde fortet eftersom tanken på att vara ensam i skogen och behöva avvärja björnar, vargar och en ensam kylin fyllde mig med skräck. Jag var för tuff, för stoisk och för känslolös för att bli snudd på någonting. Vi flyttade tillbaka till Sverige när våra tvillingar föddes. Jag växte upp och mognade nog att visa min familj hur mycket skogen betydde för mig.

Jag ville slå mig ner med Frida och barnen, så jag köpte ett nytt hus. Om du vill kan jag ta med Frida hem till dig på torsdagskvällar. Din syster är varmt välkommen till dig. Jag tror att det är viktigt för män att ha platser de kan gå för att vara ensamma och reflektera, men jag skulle aldrig tvinga någon att använda sådana platser. Det finns ingen månadshyra att betala, och höjden på Stugan förblir konstant.

Hur kom det sig att du bodde i en tolv kvadrat ute i vildmarken?

Jag kunde utnyttja en liten del av tidigare arbete. Jag fick cykla 500 kilometer och lyfta tre ton för att komma under bäcken. Hundra kilo kött på grillen. Det är otroligt, ni. Min dagliga rutin inkluderar resor till och från mitt hemmakontor.

Markus Torgeby Familj

Hur exakt passade de in scener från “Husdrömmar” där?

Efter att fällan sprängts upptäcktes att “Husdrömmar” hade planerat att sabotera händelsen vid värsta möjliga tidpunkt. När SVT ville fånga scenen för dokumentären kunde jag ta upp lägerelden till stugan två gånger. När jag gjorde mig i ordning för att lämna huset med kaminen på rullade en snöstorm in. Vi behövde sjuttio knyckar i vindstyrka. Den senaste infektionen var ett okrossbart virus. Jag hade ingen giltig anledning att känna skam eller skuld. Det går att bryta en ben eller en näsa. Absolut noggrannhet.

När det var tufft, hur hanterade du det?

Medan SVT spelade in dokumentären var alla riktigt nyktra. Kommer de att åka snart? Även om jag var riktigt krävande är jag nöjd med resultatet. Folk kanske tycker att det är förvirrande, men var säker på att allt löser sig till det bästa i slutändan.

Dra gärna några slutsatser av detta. Jag väljer att bosätta mig på en plats med typisk avskildness eftersom det är mindre ansträngande att sköta trädgården än att åka på en vildmarksvandring eller campingtur. Slutligen vill jag att andra ska tro att “om han kan göra det, så kan jag också.” Det finns bara en väg och fyra möjliga riktningar.

Var, exakt, är det där gamla förvaringsutrymmet?

En säng, bord, bra belysning och en kopp te är allt som krävs. En alkoholaffär kan beställas. När vädret ute är -30 grader är det skönt att komma in och värma sig vid brasan. Jag måste kunna titta upp i det magiska teleskopet. Djupt inombords, i min rädsla, fann jag mig själv. Att vara hemma är en mindre utmaning under hela dagen. Bli låg för att helt förstå vad som finns omkring dig.

Hur ofta besöker du denna plats?

Flockar har inte varit rätt på ett helt år. Jag pausade min joggingtur tidigt på morgonen så att jag kunde titta på min hund när jag gick runt med henne i grannskapet. En kompis hade lånat den en kort tid och använde den för att köpa en vacker trägubbe.

Barn är inte naturligt resistenta mot denna typ av konditionering. Om jag ser en grupp unga kvinnor som tar på sig skidor och pekar in i skogen med pannlampa på vintern, så vet jag att det är säkert att vandra och campa där. Han tillbringade fem år där i ensamhet. Trots att ha konverterat från eremitism till familjevärderingar har naturen förblivit hans dagliga tillflyktsort tjugo år senare.

Markus liv förändrades då han blev kär i sin syster Frida Torgeby. De har tre barn och bor i ett hus utanför stan så de kan vara i närheten när någon av föräldrarna går till jobbet med en häst eller en barnvagn. De går långt för att se till att de tillbringar så mycket tid som möjligt hemma, och det är inte bara för att titta på Stjepans stjerna eller återbesöka Markus gamla kennel.

Den har ett hjärtslag, några lemmar och en puls. En förändring av landskap i ett grönområde kan hjälpa en att få perspektiv. När du spenderar hela ditt liv vid konstant 21 grader Fahrenheit får du en känsla av lugn och perspektiv. Vi har en sund uppskattning för kontraster; harpan gör ett mer dramatiskt intryck, medan lutan hjälper oss att slappna av så att vi kan låna Markus ord.

GAV PARET gav ut Markus och Fridas bok “Sova ute” 2019. Aktiviteter utanför hemmet diskuteras, med filosofiska funderingar och praktiska råd om allt från föräldraskap till hemglädje till att odla de perfekta gröna.

Vi skrev den här boken med våra egna personliga erfarenheter som exempel i hopp om att den skulle uppmuntra läsarna att reflektera djupt över sina egna liv och fatta välinformerade beslut. Vi pratar om hur vi växte upp så små och bestämde oss för ett enklare, mer naturligt sätt att leva. Vi kompromissade med vår sociala ställning och vårt välbetalda jobb, men vi fick så mycket mer. Frida främjar ett vänligare, samhällsfokuserat sätt att leva.

Markus Torgeby Familj
Markus Torgeby Familj

Leave a Comment