Peje Emilsson Förmögenhet

Peje Emilsson Förmögenhet
Peje Emilsson Förmögenhet

Peje Emilsson Förmögenhet – De förvandlade 1 miljon dollar på den svenska börsen till miljoner. På grund av avreglering, privatisering och försäljning av offentligt ägda fastigheter har Sverige producerat ett stort antal nya mångmiljonärer. Här är en heltäckande sammanfattning av alla de som har blivit befriade av lycka. Det är äntligen acceptabelt att kalla mig en influencer, sa Peje Emilsson.

Med sikte på ekonomisk framgång med Kreab och Moderaterna skördar han också frukterna av att driva sitt eget utbildningsföretag, Kunskapsskolan. Under loppet av ett år har Peje Emilsson hjälpt många svenska företag att få avgörande svar på frågor som påverkar deras verksamhet. Självinkludering är ett måste.

Det hörs ett väsande ljud som är på väg västerut. Kreabspiran på åttonde våningen i ett mullvadfritt centralt Stockholms flerfamiljshus ligger bara några tusen meter bort och först, när den har kastat av sig svängen medvetet, börjar den sjunka en grovvajer mot märket. En höjningsmekanism höjer en stålkula, svänger tillbaka den åt andra hållet och sätter den ner på en plattform, där en man klädd i en hjälm och reflekterande kläder närmar sig i ett försök att återansluta de trasiga flänsarna.

Flera stadsarbetare har nyligen kommit fram i ljuset; någon har upplevt extrem isolering. Någon bröt cementen i små bitar. Under tiden som någon annan samlar ihop de döda sakerna, gör de tunga lyften och kör showen, vilar den första personen.

De har lagt till några våningar till hemmets höjd. Peje Emilsson, som står på byggnadens främre gräsmatta och tittar direkt in i solens intensiva strålar klädd i en grön fasad med Danske Banks logotyp, berättar att många andra byggnader i närheten snart kommer att nå samma höjd.

Att bygga ett hus är svårt; det tar mycket tid, ansträngning och resurser. Många bitar måste falla på plats innan byborna kan utorpa. Liknande överväganden gäller för en affärstyrann. Liksom Peje har mycket tid och fritid varit hans. Och han har personligen varit mycket flitig med att följa varje ledtråd tills minsta detalj är på plats.

Magnora och Auronus, två familjeföretag, kom ut i toppen förra året, med en sammanlagd omsättning på över 1,7 miljoner dollar. Kreab, ett kommunikationskonsultföretag, och Demoskop, ett opinionsundersökningsföretag, har båda etablerat sig i Auronan-metropolen. Utbildningsföretaget Kunskapsskolan och pensionärsföretaget Silver Life kallar båda Magnora hem.

Peje förklarar varför familjeföretagare inte tänker i kvartal utan snarare generationer när han sjunker tillbaka i en mörk vardagsrumsfåtölj. Framgång kommer långsamt när en idé för att förbättra något har skapats, oavsett om det är en produkt eller en tjänst. Vet du hur lång tid det tog innan Tetrapak växlade in sina vinster från Sjuton r?

Det tog oss ungefär fem eller sex år efter att vi först lanserade Kreab i Bryssel innan vi såg några svarta silos, eller så har jag hört. Viktigt för alla detaljer som senare kan bli hans skyskrapor är det faktum att han är chef för blå- chip PR-firman Kreab och spelar en oofficiell roll i Moderatorernas maktstruktur. I ett halvt sekel har han haft möjlighet att forma staden som helhet.

Man börjar med en idé” . Att starta företag var en politisk handling för Peje Emilsson. Med målet att etablera ett Sverige präglat av fri företagsamhet och religiös tolerans gick han på 1960-talet med i det liberala partiet. Där uttryckte han sina åsikter och gick med i gruppen som ansvarade för att utveckla den nyreviderade partiplattformen.

Han omarbetade också en artikel som först publicerades 1970 med titeln “Istället för understar”, som diskuterade idén samtidigt som den satte relativt lågt värde på fri marknadskonkurrens. Att ge män mer att säga till om över sin egen hälsa och utbildning var kärnan i diskussionen.

Jag har precis läst klart den, och jag tycker fortfarande att den är riktigt bra, säger Peje och han läser högt. Senare, när jag satt i landet som var översållat med namn på sjukhus och kliniker, förutsade jag att alla skulle behöva gå till det sjukhus de valde.

Som ett resultat började alla stirra på mig som om jag inte ens var människa. Svårigheten att starta företag var större på den tiden. Tillsammans med sina kollegor Peder Olin och Jan-Erik Ander grundade han Kreab (då kallat Kreativ Information AB) 1970 och företagets tidiga ansträngningar var starkt påverkade av politiska idéer.

En av de första svenska PR-byråerna, ofta krediterad för att definiera lobbyverksamhetens och PR-rollen för att forma branschen under de kommande åren. Vi diskuterade de positiva förändringar som kan inträffa i samhället om individer tar ett större ansvar för sina handlingar, och hur mycket bättre saker kunde vara med ökad reklam och entreprenöriell frihet.

Peje Emilsson Förmögenhet

Friheten att agera självständigt, utan tillsyn av en arbetsgivare, var avgörande. Den ursprungliga idén bakom Creab var dock att snabbt förenkla svåra frågor. Bland annat delade de ut riktlinjer för användning av Husqvarnas symaskiner och utökade tidigare utlämnade årsredovisningar till investerare som oljejätten Shell. Vi tyckte det var roligt att sätta våra tankar att papper, forma dem till texter och förklara saker.

Varken du eller jag hade det, sir. Däremot har jag ägnat mellan 10 och 20 procent av min tid åt frågor som jag anser vara avgörande. Enligt min erfarenhet har jag aldrig varit oförmögen att formulera mina tankar om nyckelfrågor. Kommunikationsproblem har aldrig varit ett problem på jobbet. Det är mycket mindre av en utmaning att hitta samarbetsmodeller när folk är medvetna om min synvinkel.

Ändå hade Kreab ett stort ansvar för Svenskt Näringsliv i samband med protesterna den 4 oktober 1983 som organiserades för att stoppa Socialdemokraternas LO-inspirerade förslag om reformering av pensionsfonderna. Dessa människor förutsåg att den växande makten hos korrupta organisationer i affärsvärlden så småningom skulle gå om den begynnande medelklassen.

Efter att utbildningsreformen genomförts (av den konservativa regeringen, innan de liberala socialdemokraterna beslutade att rulla tillbaka förändringarna) var han redo att starta det privata skolbolaget Kunskapsskolan, som skulle skörda frukterna av hans investeringar.

Frågorna du väljer att driva som Kreabs ägare och de svar du hittar i slutändan kommer att få en betydande inverkan på företaget du grundade vid Teknisk-naturvetenskapliga universitet i Stockholm. Med ett hån säger han: “Nu vid den här tiden kan jag lika gärna kallas en influencer.”

Det är fantastiskt att du har mycket fritid. Okej, det är vettigt. Du har haft chansen att arbeta med ett projekt som du tror är på väg i rätt riktning. Jag är verkligen entusiastisk och kan prata oändligt om äldreomsorg och utbildning. Dessutom besitter jag entreprenörens förmåga att trimma bort det negativa och istället fokusera på de positiva möjligheter som dyker upp.

Hur viktigt har Kreabs arbete med politiska frågor och valresultat varit för Stockholms universitet. Utan tvekan har detta bidragit till en ökad förståelse för att det är omöjligt att driva företag med långsiktigt fokus. Med tanke på vikten av att ta hänsyn till individuella preferenser bör marknaden omfatta privata välfärdsföretag.

Långt efter etableringen av Kunskapsskolan vid millennieskiftet och etableringen av Silver Life av Peje Emilsson och tidigare Svenskt Näringsliv vd:n Leif stling bedömdes företaget framgångsrikt av Ilmar Reepalus S-märkta omorganisation som gav 7 procents avkastning på eget kapital. Då kom Kreab tillbaka med kampanjen Valfrihetens Vänner, som tillsammans med Svenskt Näringsliv sammanställde rapporter, utredningar och konsekvensanalyser i ett försök att stoppa den rättfärdiga vägen.

Det var mycket fram och tillbaka mellan de som trodde att låga vinstmarginaler skulle göra det omöjligt att driva företag, och de som inte delade den uppfattningen, som politiker som sa att det gick att driva företag lönsamt trots låga marginaler. Min åsikt är att organisationer har ett ansvar att utbilda allmänheten och beslutsfattare om konsekvenserna av en föreslagen policy. Därför fortsatte jag och började från den punkten och framåt.

När Reepalu-skandalen var som störst utfärdade näringslivet en varning till invånarna i Kreab, vilket fick några kunder att fly från staden (som tidigare hade hänt med Postkodlotterierna). Nyhetsbyrån rapporterade att Kreab hade engagerat sig i en omfattande lobbykampanj i ett försök att ändra Sverigedemokraternas uppfattning om kampanjfinansieringsreformen. Dessutom gjorde Sedermerapartiet detta efter att tidigare ha föreslagit ett vinsttak för räkenskapsåret 2014.

På sin sida skriver Pej: “Ibland, du blir snart utan jobb.” Det var många människor som var smartare än oss, men vi fick ett bra resultat ändå. Så det blir jämnt matt. Det är sant att ens självkänsla och gränserna för den självkänslan är oupplösligt sammanlänkade, men det betyder inte att de alltid måste sammanfalla. Den goda nyheten är att vi kan få livsuppehållande ämnen från andra, mer naturliga källor.

Menar du att säga att det inte fanns någon motivation alls?

Egentligen var det inte alls vad det var. För att bilda ett intryck av någon är det inte nödvändigt att delta i samtal med dem. Jag håller med dem som anser att det är bättre att satsa på att konvertera män än att undvika att kommunicera med dem.

Peje Emilsson Förmögenhet
Peje Emilsson Förmögenhet

Leave a Comment