Patrik Norqvist Fru

Patrik Norqvist Fru
Patrik Norqvist Fru

Patrik Norqvist Fru – Femina har pratat med Patrik Norqvist, rymdfysikern som blev en älskad tv-personlighet – via en svacka. I intervjun berättar han om sin vardag i Umeå, sin tv-karriär, syskonens inflytande på honom under barndomen, sjukdomen som drabbar hans nacke och kampen för att möta kärleken.

Han säger att det hade varit mycket fungerande att träffa någon tjej som han trivs med. Rymd-fiskaren som blev en älskad tv-personlighet på 2000-talet är Patrik Norqvist. Han ses regelbundet på tv och förklarar komplicerade fenomen på ett roligt och lättförståeligt sätt, en dag i veckan.

Medan Femina och Patrik pratar i telefon nämner Patrik att det inte är ovanligt att folk går fram till honom på stan och säger saker som ”Jag och frugan har suttit och funderat på det här länge, och du kan göra allt.

Hans kändisskap ligger på ett jättebra nivå, förklarar han. Han skulle inte vilja uppleva baksidan av ett större kändiskap, men det är kul att bli igenkänd och approvarad på stan, och det är mest positiva hejarop. Hans hjärta hör mest till hans jobb som fysikprofessor vid Umeå universitet, där han arbetar som en professor varje dag. Hans tv-karriär var ett drömjobb som han drog in halva vägen i ett hjulspår.

2003, tror jag att det var, började allt med en berättelse som min kollega och jag gjorde om vad vi kallar Hollywood-fysik. Varje fysiklagar som är brytt i Hollywoodfilmer blev vi testade. Det visade sig vara en riktigt stor grej.

Bara knappt fick komediparet Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, känd som Filip & Fredrik, möjligheten att uppträda för albumet och för Patrik. De höll då på att utveckla Kanal 5-programmet som senare skulle heta Boston Tea Party, och det var då Patrik fick sin första stora tv-roll.

För kanske en halvtimme pratade jag med de som ringde mig. Det var klart sedan. Det finns ingen rättegång eller något. Han fortsätter med att säga: “De sa bara “Japp, då går vi”: – Jag var där varje år, i tre säsonger. Veckans Macka var mitt eget bidrag i studion. Han har setts i och gästat i ett antal populära tv-format genom åren, bland annat: Eftersnack, Hela kändis-Sverige bakar, Fångarna på fortet, Fråga Lund, Jeopardy!, Smartare än en femteklassare, Uppfinnarna och Go’kväll. Ja, jag har nämnt en betalning.

Men om han ser tillbaka på hela sin tv-karriär är skadan den mest betydande delen. Fråga doktorn på Nyhetsmorgon. Det är något som jag tror inte alla skulle vara klara för. Skrävs också speciella talanger. Man ska inte slösa tid utan istället leverera en förklaring. Och då bör man hålla en ganska hög fokusnivå. Egentligen är jag lite över det.

Han berättar att han är med i Nyhetsmorgon, alltid flyger han ner till Stockholm korta svängar. Det är lite halt, men han älskar det för att det är så sött. Under åren i rampljuset har Patriks kärlek till ett visst samlingsobjekt, smurf, också avslöjats. Allt började när han var åtta år, runt jul, när han såg 24 olika sorters russin för 2 kronor och 50 olika sorters russin i presentförpackningen – och ville samla alla.

Jag har en storhet inom mig. Ska inte komma ifrån det. När jag börjar samla ihop något gör jag det till det yttersta. Efter ett tag hade jag kanske 100 olika sorters sniglar eller något. Gruppen sattes på uppehåll hela sommaren och under gymnasieåren. Det var inte det mest kända delar.

Men när han var på en klassresa till Hannover, Tyskland under sitt sista år på gymnasiet, gick han in på en loppmarknad och upptäckte 52 smurfar som han inte ägde. Resten vaknade till liv i en ny takt. Han har praktiskt taget alla smurfarna idag, med två av dem som är mycket värdefulla egenskaper.

Det är 5 000 euro det jag har dyraste sett ett sådant där säljas för. Det var dock för lite för mig. Det är dock inte bara smurfarna som har ett grepp om Patriks arm. Det finns såklart merchandise och memorabilia i hela huset, men Bruce Springsteen är den stora idolen.

Patrik läste Springsteen på sverige för samtliga tre konserter under midsommarhelgens besök i Sverige. Han berättar om en anekdot från när han blev ombedd att prata om Nobelpriset i fysik i en TV4-intervju och träffade en annan Sprinsteen-beundrare.

“Det var runt 2009”, tänker han för sig själv. Samma inbjudan gick till Mona Sahlin så att hon kan tala om Nobels fredspris. Men det som Patrik Norqvist är mest begåvad för i livet är idrott. Kärleken föddes tidigt i hans liv – och hans lillasyster hade ett finger med i föreställningen.

Jag har en syster som är två år yngre att jag äger med. Hon överträffade mig i de flesta ämnen utom matematik. “Han säger och fortsätter,” Hon tyckte inte att det var särskilt roligt, så hon brukade förklara det för mig.

Det var mycket roligt att visa hur man skulle tänka och hon var så härdaste kritikern som ännu känner sig. Det var något hon inte förstod, vilket hon lät mig veta direkt. Det var ett hårt jobb. Jag kände mig dock ganska stolt eftersom jag coachade henne till hennes högsta potential.

Men sedan hjälpte din syster dig att hitta ditt stora kall i livet? – Ja, jag fick idén av henne. När jag skulle börja på universitetet 1988 hade jag tänkt bli gymnasielärare, men då var det bara övergångsår. Så jag började läsa om fysik istället.

Han berättar att han studerade teknisk fysik vid Umeå universitet och fortsatte att doktorera efter att ha avslutat sina prov.- Då fick jag att börja undervisa också som doktorand. Så jag stannade på Umeå universitet. Jag kände att tillsyn var min starkaste sida. Patrik sedan blev diagnostiserad med Bechterews sjukdom under tonåren, som påverkade muskelfästen och leder, skapade de akademiska ambitionerna.

Patrik Norqvist Fru

Det gör att bron mellan de två burkarna kan brännas. Istället för att vara elastiska gummigrejer som skaver lite blir de sega. Det här är ingen ovanlig sjukdom, men det var chockerande för mig att den här injektionen hamnade precis i min hals. Det hade nästan varit uppenbart att jag är skadad om jag hade haft det i låret.

Han hade väldigt roligt och fick sätta pingvinen, som han älskade då, på piedestalen när han var 16 år. Det var bra för skolan, men inte så bra för det sociala livet.Är du idag fram? Vilken effekt har ålder på sjukdomen?

Jag börjar göra lite tester och far i sjukvården var 18:e månad. Under de senaste 20 till 30 åren har min sjukdom varit exakt densamma. Ur mitt perspektiv har det inte varit värre. Dock är man alltid lite orolig för att de ska bli mer klumpiga i framtiden.

Han säger att värmesjukan är som värst när det är väldigt varmt, runt 25 grader och soligt. Det orsakar mycket obehag. Hej, det har blivit så här. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Då vet man inte. Efter att du gått i pension kanske du kan sprida din tid och bo lite utomlands. Så länge det händer kommer jag att vara här. Han är för närvarande inte involverad med en romantisk partner, men hoppas kunna träffa någon i framtiden.

Efter en viss ålder börjar man söka sig till olika saker. Det har på något sätt hängt ihop med att jag ska skaffa familj. När man når femtio års ålder känns det inte särskilt bra. “Patrik Norqvist säger att det hade varit mycket trevligt att träffa någon tjej som man trivs med,” och säger att nu är det mer att man kanske skulle vilja hitta någon att bli gammal med.

Samtidigt har man lite frihet att leva som man vill, vilket är väldigt skönt. Jag ser nog mer ut som en särbo. Det hade varit ett fantastiskt bra liv. Ihop kommer att någon kommer att flytta ihop med någon även.

För tillfället planerar Patrik att jobba på en ny bok, även om det i sommar blir en del frivilligledighet. Han fick en uppsvälld tand för sin romerska debut 2021 med Balthazar’s Drops.

Å andra sidan kan man tycka att man inte har haft ett så spännande liv. Men dessa tv-program och att skriva en bok… Jag får göra det endast lite häftigt. Den pedagogiska rytmologen Patrik Norqvist har nog inte glömt någon.

Han dök upp i tv redan i början av 1900-talet och blev snabbt en favorit bland tittarna. En viss dag dyker han upp i tv och förklarar komplicerade fenomen så att alla kan förstå. Till vardags arbetar han faktiskt som fysikprofessor vid Umeå Universitet.

Isfysiologen har i en intervju med Femina avslöjat att han tror att berömmelsen är vad den är nu. Han förbereder sig dock för en karriär som lärare. Allt började när han och en kollega gjorde en reportage om “hollywoodfysik”, där de testade de fysiska effekterna som används i Hollywood-filmer.

Auditionen blev en stor succé och Filip Hammar och Fredrik Wikingsson fick snabbt reda på Patrik. Det var vid den tiden som Patrik fick tjänsten och Filip och Fredrik var helt med och utvecklade showen “Boston Tea Party” som sänds i Kanal.

Patrik Norqvist Fru
Patrik Norqvist Fru

Leave a Comment