Börje Salming Margitta Wendin – Med premiär den 19 november kommer dramaserien om hockeystoren Börje Salming att fördjupa sig i. Några dagar innan seriens premiär intervjuades Stig Salming, som är bror till Börje Salming, av SVT Nyheter Gävleborg.
Enligt Stig verkade det lite konstigt att se sig själv via en annan person. Samtidigt konstaterar han att han är nöjd med skådespelarnas prestationer. Jag tycker att de har gjort ett bra jobb, det ser ut som att de har hamnat under huden på oss, säger Stig Salming.
Den sexdelade serien bryter upp Börje Salmings karriär i National Hockey League. Resan från Kiruna till Toronto, tillsammans med sin dåvarande fru Margitta Wendin, likaså. Huvudrollerna görs av Valter Skarsgård respektive Hedda Stiernstedt.
I den kommande serien om ishockeyhjälten Börje Salming spelar Hedda Stiernstedt Margitta Wendin, som är Börjes exfru. Han byttes till Toronto Maple Leafs 1973 efter att Salmings legendariska karriär startade med framgångar i Elitserien och VM-brons.
Det var på den tiden som han gick med sin dåvarande hustru Margitta, som bar deras äldsta son, Anders, i magen. När de flyttade från Gävle till äventyret i Nordamerika var Margitta en viktig del av Börjes karriär. Nu är det premiär för den efterlängtade dramaserien om hockeyhjälten Börje Salmings liv.
Sonen Sollefteå Pelle Holmström, som är 29 år, spelar en betydande roll som Inge Hammarströms make. Enligt “Börje – legendens resa” är Börje Salmings resa från Lappland till Toronto delad. Jakob Åsell menar att serien aldrig tar fart.
Året är 1976 då Kanadas hockeymecka, Toronto, är värd för Canada Cup. I sin nya hemstad hyllas Börje Salming, en av de första européerna som gick med i NHL, med stående ovationer som ingen verkar kunna höra. Korniga tv-bilder av den blyge backen som sänkt blick glider runt på isen och petar försynt dengan ses klubb i strålkastarljuset kablades över världen.
Tydligen var det då som svensken insåg hur otroligt stor han var på andra sidan Atlanten. “Kungen” från Lappland-Salmi stod bakom skölden och skyddade en liten pojke som redan förlorat sin far i Kiruna grav. Den dikotomin är på Viaplays kostade storsatsning “Börje – the journey of a legend” på sexavsnitt och stjärnögt upprätta bilden av den norrländska idrottshjälten – en ödmjuk urkraft som bitar ihop, kniper käft och får jobbet gjort.
Uppslukad av fjället och den lappländska vinterhagen växer Börje Salming upp i skogarnas buske på en plats dit ingen någonsin tycks vilja lämna, långt från den deprimerande bergstoppen.
När storebror Stig tar med sig lille Börje till hockeylaget Brynäs i “storstan Gävle” öppnas en ny värld. Domus är öppet till 22 på två våningsplan. Den lilla tjejen får se Margitta “Fröken Gävle” Wendin (Hedda Stiernstedt) på en fest.
De är tillsammans med någon hipp DJ, Börje sjunger med en tamburspelare, och man kan nästan höra ett knott. På isen är hockeyspelaren från tidigt 70-tal avbildad som ett enmansband, med flygande händer och varje Timrå buss verkar vilja krossa “lappjäveln” på bussen.
Den ökända “Brynäsandan” är dålig på två SM-titlar, och när storligan Toronto Maple Leafs visar intresse för Lill-Salming och lagkamraten Inge Hammarström (Pelle Holmström) sätter de sig på planeten – resten är svensk idrottshistoria.
Regissören och musikvideoveteran Amir Chamdin (“Partisan”) snyggt iscensätt Gävle och Toronto i läcker 70-talsskrud med gryniga arkivbilder och retrobetonade scener. Betsy Ångerman, produktionsdesignern, och Sofie Krunegård, kostymdesignern (när Markus dyker upp på ön), har gjort ett utmärkt jobb med att lägga till rätt textur till det visuella.
En spännig språngbräda till fler huvudroller kan hockeysagan bli för Valter Skarsgård. Utöver det porträtterar han en oberoende Stenmarksman som talar flytande engelska men ändå lyssnar på klubbsången på ön.
Tidigare har den andra e-sportskådespelaren Ishockey tränat tre dagar i veckan i två år, men det verkar som att uppbrottet med Hedda Stiernstedt var väldigt naturligt. Lika bra är samarbetet med seriens ex-stjärna Oscar Skagerberg som huvudmannen “Stygge Stigge” – storebror Stig. Det finns flera teorier om vad “Beverly Hills”-ikonen Jason Priestley är tänkt att gestalta här, eftersom han mestadels lunkar runt som en mystisk mysterieman som den kanadensiska talangscouten Gerry McNamara.
Sportdramat är en svår genre att skildra, men författaren Martin Bengtsson, vars eget fotbollsliv filmades i Ronnie Sandahls “Tigrar” (2020), har goda skäl att hitta kärleken i denna våldsamma mordgåta. Det finns dock inga riktiga nervösa och engagerande konflikter på vardera sidan av ön. Allt som brukar skrika “Börje” spelas.
Serien ser ut att sändas främst som en lågintensiv Karjala Cup på TV. En märklig musikvideo wi Istället får vi en liten tidsmaskin – snyggt förpackad, men utan extra support. En lättförståelig falken “Rocky” att dansa på med pappan runt jul.” The Crown”-finalen skildrar prinsessan Dianas sista sommar på jorden. Även om det missar ett avgörande perspektiv fokuserar första halvan av säsongen på tragedin igen.
Äntligen återvänder han till hemmaplan med den kommande säsongen av “The Crown” är Peter Morgan. Känslorna som är uppdelade i de första fyra avsnitten är exakt desamma som i “The Queen”, en film från 2006 i regi av Stephen Frears där Morgans manus delade upp veckorna efter blodbadet i Paris som tog livet av prinsessan Diana.
Morgan skrev ut drottningens perspektiv – ett inbillat perspektiv, eftersom drottningen offentligt aldrig sade ett pip om det hela – med en drottning som fick mänskliga konturer, eftersom det ledde till rätt så färskt då. Det resultatet blev en intressant film, pikant men inte spekulativ.
Det är 2023 nu, och världen har redan sett sin beskärda del av Diana-relaterad underhållning, från Pablo Larraíns slottsmordgåta “Spencer” till Oliver Hirschbiegels calkon “Diana”, och det är därför inte förvånande att Morgan nu skiljer Dianas egendom från Dianas perspektiv.
Hela serien har kritiserat detta, och istället för att arbeta enligt principen under en hel säsong släpper de nu fyra avsnitt för att fira hennes livs sista sommar, då paparazzi jagade henne och hennes pojkvän Dodi al Fayed över hela Europa, hela vägen till Paris Hilton.
Morgan beskriver tragedin med oroande förord – framför allt i ett mellanmål mellan Charles och Diana, där de önskar att vara “briljanta” separata föräldrar till sönerna, och i ett telefonsamtal mellan Diana och hennes medium, där Diana vill återvända från Frankrike och ta en paus från hennes liv. Det är inte precis som det känner, men nästan, efter att kraschen dyker hon upp i spökform för att trösta Charles och drottningen.
Ju närmare vår egen tidsserie har kommit, desto mer har den också fungerat som något av en kommentarspunkt för dagens kungliga bröllop. Till exempel har det inte gått mer än några minuter innan spelet får frasen “du kan inte vara halvhjärtad inuti och halvhjärtad utanför” upprepad: i detta sammanhang syftar Diana förmodligen på prins Harry och Meghan Markle, men uppenbarligen är det bara en förhandstitt.
De har också förbjudits att försöka förhandla fram en deltidsanställning i företaget, precis som Diana. Skulle du vara intresserad av att investera lite pengar om det också pratades om en eventuell flytt till Kalifornien? Mest spännande och mest kontroversiellt är beslutet att avsluta relationen mellan Dodis och Diana som ett resultat av ett grönt agg som Mohammeds far hade. .
Schon i första säsongen dökte han upp i handlingen med sitt fjällande och uppåtsträvande liv det var ansett att hans köp av lyxvaruhuset Harrods enbart handlade om att försöka komma kungafamiljen närmare – och i Morgans version är det pappan som hetsar fram romansen mellan sonen och Diana.
Han går så långt att han frågar personalen hur länge de sov i samma säng på yachten och anlitar till och med en paparazzi för att avslöja förhållandet. Det tragiska stoppet i Paris den 31 augusti iscensatte också Mohammed – Diana vill egentligen direkt hem till sina söner, men Mohammed ber Dodi att följa med henne till Paris så att hennes son kan få en vigselring.
I det sista erkände Pappan att paret höll på att skiljas, en överenskommelse som Morgan noterar, låt det vara känt: Dodi och Diana var inte mer än några månaders beroende av varandra. Men dessa fyra avsnitt känns mest som ett missat tillfälle att försöka slå fast vad Diana egentligen menade.
“The Crown” har alltid varit som bäst när den har positionerat sig lite utanför familjen som splittras – som förra säsongens lysande avsnitt gjorde när Charles och Dianas skilsmässa begravdes under ett lager av vanliga brittiska äktenskapsskandaler. “De kände ju inte henne”, frågar William sin farfar på strandpromenaden bakom Dianas knä när de går genom London.
Här är ett perspektiv som man önskar hade ingått i detta sorgliga spann.”Vi som valde att stanna” är en dramaserie som utspelar sig i Ukraina som skiljer liv och död åt under den ryska invasionens kaos. Enligt Olga Ruin är serien platt och förutsägbar, men ambitionen är dödlig.
En film ska betygsättas många gånger jag har stöttat högt över tangentbordet. Detta faller under kategorin litteratur, teater och konstkritik. Kasta fram siffror som ska spegla upplevelsen av mänskliga gestaltningar är förminskad för yrket.
När olika avdelningars produktionsprocesser skiljer sig åt på grundläggande nivåer blir det ganska tydligt. Hur kan man värdera ett kriminaldrama producerat av de inblandade i det? Inslaget om “Vi som valde att stanna” är inte speciellt bra. Alternativa livsöden är skrift.