Dogge Doggelito Ung

Dogge Doggelito Ung
Dogge Doggelito Ung

Dogge Doggelito Ung – Douglas León (född 24 juli 1975) är en svensk rappare, pedagog, författare och artist mer känd under sitt artistnamn, Dogge Doggelito. Dessutom var han med och etablerade en av Sveriges mest populära rapgrupper, The Latin Kings (TLK). Doggelito anses allmänt vara en av Sveriges bästa rapmusiker.

Douglas Leon föddes av en venezuelansk far och en svensk mamma i Alby, Norra Botkyrka[2] nära Stockholm 1975.[3] Han har skämtat om att han är “Hälften indier, hälften viking.”[4] Han var ett barn på 80-talet, så hiphop var alltid omkring honom och kom så småningom att spela en betydande roll i hans liv.

Han hade ursprungligen planerat att bli skådespelare men fick avslag från varje program han sökte till. 1983 [4] blev han rapartist. Medan han var i tonåren var han medlem i ett breakdansteam och tävlade i många rapbattles , inklusive placering på tredje plats med sin grupp The Latin Kings[1]. Uppmuntran från hans bror främjade hans intresse för rapmusik och ledde honom i den riktningen.

Dogge Doggelito och hans kompisar DJ Chepe och Salla (The Salazar Brothers) startade rapgruppen The Latin Kings (TLK). Gruppen startade 1991 och 1992 hade de placerat sig på tredje plats i en raptävling.[5] Deras framgång inträffade 1994, när gruppen tillsammans med hjälp av producenten Gordon Cyrus publicerade sitt första album med namnet Välkommen till förorten.

Två Grammisar och flera andra utmärkelser vittnade om albumets utbredda hyllning. Gruppen upplöstes 2005. Han är för närvarande aktiv inom musik, böcker och tv.[1] Till exempel främjade han den svenska elektroniktillverkaren Elgiganten i TV-reklam.[6] En bok med titeln “Förortsslang” skriven tillsammans med språkprofessorn Ulla-Britt Kotsinas finns också tillgänglig. Han har också ett film- och tv-cv.

Tre av hans fyra barn är kvinnor[7].[8] Han lämnades som änkling 2004 när hans fru Leonida gick bort i cancer; de hade en dotter tillsammans, Bianca. En annan dotter förlorade tragiskt livet i förlossningen [9]. Modellen Daphne Leons äldre bror,[4] han är kusin till rapparen El Primo.

Han säger sig vara ortodox kristen trots att han blivit döpt i svenska kyrkan.[4] Det går rykten om att han röstade på Sveriges Kommunistiska Parti 2006.[12] Han är en högljudd motståndare till rasism och har uttalat sig mot Sveriges invandringspolitik. Han har också anmärkt att “Även om du är svenskfödd, från förorten, ses du inte som svensk”.

Han tycker också om venezuelansk salsa från 70-talet när han inte lyssnar på rap. Det venezuelanska nationella köket Pabellón är en av hans favoriter.[4Dogge Doggelito växte upp i Alby, norra Botkyrka. Hans föräldrar är venezuelanska och svenska. Hans far var arkitekten Yngve stborn. Han är El Primos äldre bror och Daphne Léons äldre kung.

Han gick på Botvidsgymnasiet för sin utbildning. Därefter började han göra värnplikt i Ing1 i Södertälje, även om han aldrig helt engagerade sig i värnplikten. Som ung tränade han i Dogge-boxning med Muhammad Ali som idol. Han såg också upp till Los Angeles-gänget Florencia 13. Under ett reportage på plats för SVT:s utredningsprogram Striptease 1993 träffade han medlemmar, såg cigaretterna de rökte och hörde historier om sjukdomar och dödsfall hos unga i hans egen ålder.

Doggelito är en hängiven kristen, och hans tro spelar en viktig roll i hans dagliga aktiviteter.[4][5][6] 2013 började han studera teologi vid Teologiska högskolan i Stockholm, med inriktning på rollen som svenska kyrkans prelat, men utan några strävanden att själv gå in i den tjänsten.

Doggelito hade tidigare identifierats som kommunist och röstade på kommunistpartiet i valen 2006 och 2014.[8]Istället identifierar han sig som humanist [9].[10]Han har varit den kreativa kraften bakom flera andra musikaliska ansträngningar än The latinska kungar. Hans verk tar ofta upp sociala frågor, såsom rasism och arbetslöshet, ur praktisk synvinkel.

I mitten av 1990-talet var han en central figur vid sidan av Mikael Alonzo, Alexandra Pascalidou och Joakim Wohlfeil i Sveriges antirasismkampanj “Alla olika, alla lika”, även känd som “Ungdom mot rasism” i hela landet.

Hans fru gick bort 2004 i cancer och han berättade för honom att saker och ting kommer att förbättras i livet efter detta. Den 28 november 2007 släppte han sitt soloalbum Superclasico, som innehöll den fantastiska singeln “Rör p göten”, musikvideon till vilken filmades på Kuba. Detta ledde till ett framträdande i SVT:s Debatt 2008, då presidentkandidaten för Kuba diskuterades.

Doggelito framförde tillsammans med gruppen Andra generationen sin låt “Hippare Hoppare” i Melodifestivalen 2010. Pjäsen spelades unisont på scenen vid förra Sandvikentävlingen men gick ingenstans därifrån.Två år senare bidrog han till Just D:s comebackalbum, Den Feladne Länken. 2017 återvände Dogge till Boom Bap-scenen med låtar som “King of Rap” från hans senaste album “Sil”.

Både Hjälp, jag är med p en japansk TV-show och Wipeout sändes på Kanal 5 2009, där han gjorde flera framträdanden. 2012 gjorde han ett framträdande i SVT:s Bulldogg, ett program där barn får träffa sina hundhjältar. Den animerade serien Rosengard[12] har honom i en biroll.

Som en uppföljning på utställningen “Hip-Hop: Conscious, Unconscious” debuterade Kingsize Magazine sin nya evenemangsserie “Kingsize Nights” på Fotografiska Stockholm förra veckan. Under fem kvällar kommer besökarna att bjudas på en musikalisk och verbal undersökning av fem av hiphopens mest framstående epokers.

Olika epoker och regioner inom hiphopkulturen (de “tidiga åren”, “Östkusten”, “Västkusten”, “Södra” och “Current Generation”) kommer att lyftas fram vid evenemang den 17 november, 1 december, 15 december, 12 januari och 26 januari.

Debuteventet på Fotografiska Studion, layout 2, äger rum den 17 november 2023. Pontus Gustavsson från Gatuslang-podden stod värd för ett panelsamtal med David Lenneman, Patrik Larsson (som Mac One), och Johan Tikkanen (som heter DJ Krazy) om hiphopens uppväxtår på 1980- och 90-talen.

Den har också ett exklusivt DJ-set av Harrison First, samt konstverk och konst skapad av Henric Aryee. Nedan är några bilder tagna på natten. Gatuslang är en svensk podcast som startade 2012 och har fått sitt namn från den klassiska låten “Gatuslang” av Ken Ring över en Collén & Webb-groove.

Dogge Doggelito Ung

Strävan försenas ytterligare vid tillfället. Pontus Gustavsson, ett ivrig fan av hiphop, är värd för programmet Gatuslang. Mer information finns på Gatuslang.se. David Lenneman, en lovande ung rappare från Umeå, skapade vågor i den svenska hiphopscenen i början av 1990-talet med sin grupp Bakers Of The Holy Bread.

1993 började David och bandet spela in en EP och singel med Sundsvallsproducenterna Webb & Collén; det resulterande albumet, The End of a Cold Experience, släpptes ursprungligen 1995 och fick en lyxutgivning sommaren 2022. Numera bosatt i Stockholm åker han skridskor i ett antal filmer och TV-program varje år.

DJ Krazy är en hiphopinstitution i Stockholm, efter att ha varit en av grundarna av det framstående bandet Sons of Soul. 1988 tog de hem guldet i Fryshuset, Sveriges första raptävling. Han började intressera sig för hiphop på 1980- och 1990-talen efter att ha hört en skicklig spelare, och sedan utforskade han djungel och drum & bass på 2000-talet.

Hip-hop banbrytare i Malmö och Sverige; hans band Treble N’ Bass var en smash i början av 90-talet; deras låt “My Sweet Seniorita” fick platina i Sverige. De senaste åren har han med jämna mellanrum satt ihop en mikrofon för en återföreningsspelning med bandet The Family Tree.

Patrik främjar också ett brett utbud av musiker på sitt dagliga jobb, Playground Music; han övervakade nyligen bandet Advance Patrols jubileumsfestligheter för deras kritikerrosade debutalbum och efterföljande EP.

Massiva pro-Palestina-rallyn ägde rum i Stockholm, Göteborg och Malmö på söndagen. STOR protestbanderoll sågs även i Stockholm, där tusentals män samlades inför den svenska riksdagen. Där tjatade han ner sig lite och ropade in ett par saker i folkmässan, där han började med att beskriva sin nygifta fästmö, född i Palestina, och hennes oro över utsikten att få se sina landsmän skratta.

För att vara ärlig så är jag inte chockad över våra förtroendevaldas beteende. Fascismens framväxt underlättas av närvaron av fascister i vår regeringNär det kommer till Sveriges framtidsplaner har jag dock mina tvivel.

För att få folk att prata om Palestina i Sverige måste biståndsorganisationer som Musikhjälpen ta till mutor. SVT sänder ett program om datorgenererade bilder av kriget, som är en form av falska nyheter. Han hävdar, “Tusentals riktiga videor och stillbilder från den Gazasiska marknaden utplånas av snabbt internet på grund av AI-genererad bild.

Vi hör inte talas om det i pressen eftersom “vi samlas här varje vecka, tjugotusen män.” Gallonen av backup har på mystiskt sätt försvunnit. Om Palestina har en flagga, varför är den vit utan färger?

Han har hängt med tystarna och artisterna sedan dess. Var kom alla dessa svenska “influencers” och “musiker” ifrån, och vad är det med dem? Det jag observerade var bara en lista med namn, inte mycket mer beskrivande än en lista över kunder på ett kafé. Varför vägrar samma män som försvarade Ukraina nu att förhandla?

Dogge Doggelito Ung
Dogge Doggelito Ung

Leave a Comment