Stig Salming Fru

Stig Salming Fru
Stig Salming Fru

Stig Salming Fru – På bara 14 månader förlorade Stig Salming sin fru Lena och sin mamma och bror Börje. Och nu fortsätter han att berätta historien om hockeyfamiljen Salming och den omtänksamhet som definierade deras liv.

Kanske behövde vi varandra ännu mer nu, säger Stig Salming. På ishotellet i Jukkasjärvi har Börje Salming precis hedrats med sin egen gata.Börje Salmings namn kommer för alltid att förknippas med gatan han växte upp på, Matojärvigatan i Kiruna.

Stig Salming, 75, hockeyspelarens storebror, ger intervjuer om Börjes avgång efter ceremonin, som innehåller tal från kommunfullmäktige och hyllningsjojk. Alla lokaltidningar, SVT och Sveriges radio intervjuar honom.

Då kommer nästa våg av män som vill prata med Stig, hans mormor och hans vänner och bekanta i allmänheten för att uttrycka sin upprördhet över förlusten av nationalhjälten Börje Salming i ALS. Stig har inte tänkt på att gå tillbaka ett steg och undkomma faran. Han genomför intervjuer så att hans familjemedlemmar kan vara lugna.

Jag har kommit till slutsatsen att jag, trots mina bästa ansträngningar, inte skulle klara mig bättre om jag försökte ta livet av mig. Försök bara att ta den här apan till hornet och böka på den, säger han. Stig Salming och hans yngre bror Börje lärde sig tidigt vikten av att ta hand om varandra.

När deras pappa Erland fastnade i ett transportband i Kiruna isgrotta och drabbades av ett så svårt huvudtrauma att han tvingades överge sin familj var barnen fortfarande små. Mama Karin var nöjd singel med sina två valpar.

En mamma på 27 år befann sig plötsligt ensam med sina två unga söner på två och fem och ett halvt år. Så jag antar att det måste ha varit oerhört mödosamt och jobbigt, säger Stig när vi ses en vecka senare vid köksbordet i barnhemmet.

Var inverkan på dem som?

En person kommer dit med avsikten att hjälpa varandra och bry sig om varandra eftersom livet kan vara “mycket grovt”, som han uttrycker det. – Hon fick hjälp av både min mormor och morfar, och farmor och farfar, under en tijd, men ändock att bli ensam så ung med två pojkar, det är “Ingen ordning” är en förtjusande avgrund.

Karin Salming, som precis gick bort vid 95 års ålder, var en framstående figur inom svensk ishockey. Stig Salming tog sex SM-guld med Brynäs och har även tagit hem VM-medaljer i silver och brons. Börje Salming blev en av de största backarna genom tiderna. Jag är rädd att du måste ta till Varangian. Börje Salming nämnde ofta Stig, som då var femtio år gammal, som sin fadersgestalt.

Stig skulle aldrig använda termen själv. Börje uttryckte det så, men jag visste att det inte var mycket mer än att jag ville att det skulle gå bra för Börje, säger Stig.- Jag har försökt hjälpa Börje när han behövt det. mest. Och han är inte redo att förbinda sig till någons framtida lycka för Börjes skull.

Inte en när han knuffade honom åt rätt håll, i vad som framstår som en “skjutdörrs”-ögonblick, som när LKAB vägrade att släppa Börjes speltid för hans första juniorlandslagsmatch.

Sedan ringde han upp mig och frågade vad han skulle göra, och jag sa till honom: “Stäng bara, skriv in vad de säger utan k.” Och det gjorde han. Det var hans första riktiga försök till landkrig. På bara 14 månader förlorade Stig Salming sin fru Lena och sin mamma och bror Börje. I sådana knip har Börje och Stig stöttat varandra. Mamma Karin försvann i början av juli.

Vi två kanske behövde varandra ännu mer nu, säger Stig. Stigs yngre bröder var där när deras mamma slutade i slutet av förra året. Lena och Stigs åldersskillnad var 55 år. Vi har alltid stöttat varandra och haft en öppen och ärlig dialog om våra tankar och övertygelser med varandra (Jamie och Börje).

Efter att Lena slutade kunde vi ägna mer tid åt att prata med varandra om allvarliga ärenden. Det är det sista familjefotot med pappa i. Mamma Karin har satt kläder på sina söner Börje och Stigge för att de ska se extra snygga ut. 1968 befordrades Stig Salming till general. Två år senare kom Börje Salming också. Även när han var i Gävle tog han hand om sin lillebror.

Stig förklarar, “Börje bodde hos mig och Lena första gången tills vi fick knäcken i hans första fristående bostad, som Lena möblerade och utrustade med trädgårdsmästare och allt vad det innebär.” Det var inte ett enkelt systemfel. Båda blev vinnare till slut. Tidigare lagkamraters minns hur utmanande det var att hålla dem åtskilda under träningspasset med två mål.

Ja, det var rätt tillfälle för oss att träffas, säger han I princip var det meningen att vi skulle bli bättre och det hela skulle bli bättre. Ju mer vi gjorde för att det skulle kännas som en riktig match under träningen, desto mer kändes det som en riktig match när vi spelade tvåmålsmatcher. Vi skämtade om hur många tyckte att träning var svårare än att spela mot andra lag. Det gjorde oss starkare som en enhet.

Stig Salming Fru

Han läste om NHL-spelares försök att ta tillbaka sitt eldiga och färgstarka spel till Sverige med sina yngre bröder. Bröderna var alla överens om att Börje skulle ringa dem och berätta om en dramatisk händelse som inträffat under en match.

Allt började med att han inte ringde för att berätta om något viktigt som hade hänt, så jag läste om det i Expressen och ringde honom. Jag tyckte det var bättre om han hörde av sig så att jag skulle veta vad jag skulle förvänta mig när jag öppnade tidningen eller såg förstasidan. Sedan ändrade han det så att jag skulle veta om det vid rätt tillfälle, när det hände saker, säger han och skakar på huvudet.

I Toronto var han på plats när publiken gav en stående ovation till småbröderna. Det var känslosamt. Han märkte att Börje Salming agerade konstigt ute på ön. Det var inte deras stil att äta frukost före lunch.

Jag var tvungen att bita mig själv i sticket och röra mig nere på golfbanan för att inte bryta ihop, säger Stig. Vi tar en promenad ner till Matojärvis ishall, där barn brukade leta efter sedan länge döda puckar och skumma klubbar där de kunde dricka sig fulla.

Från deras hus ligger Ishallen bara ett stenkast bort. Detta var också mötesplatsen för den hetsiga rivaliteten mellan Kiruna AIF och IFK Kiruna, det lokala proffslaget. Det finns nu en enorm hyllningsbanderoll på ena sidan som föreställer Börje Salming iklädd Maple Leafs tröja.

Vi hittar också en gammal Kiruna AIF-troja i lastrummet. Två unga mördare som ser ut att kunna vara bröder delar samma ö. Jag är nyfiken på om de vet vem som ställde frågan. Brorsan, säger de som om jag hade ställt en av de dummaste frågorna genom tiderna.

Även om det har gått nästan 50 år sedan höjden av hans berömmelse, anses Stig Salming fortfarande vara en stor gestalt inom ishockeysporten i Kiruna. Han uppskattar stödet. Det är ingen mening alls. Alla system går. Det verkar bara lite svårt att ta in, säger han. Sedan bröderna separerades har livet varit svårt.

När Stig Salming är orolig berättar han om sin brors frånvaro och söker sig till mänsklig kontakt. Han hoppas på framsteg inom ALS-forskningen så att fler som drabbas av sjukdomen kanske kan leva längre. Börje Salming bildade en stiftelse för att hedra sina bröder.

Jag är upprörd för att allt gick så snabbt och ingen fick som de ville, och nu måste vi försöka hålla ihop det. Han säger att det är ett tufft problem. Det är dags för en ny dag utan småbröderna.

Vi har följt varandra och funnits där för varandra hela livet, och vi har stöttat varandra på vägen. Det har varit mitt ansvar att stötta Börje, och Börjes ansvar att stötta mig, lika mycket. Så vi har haft det hela året.

Just nu saknar jag honom verkligen. Lenas pappa, Börje, och Karin och hennes mamma, Karin, gick alla bort under samma torra år. Det har varit tufft för 75-årige Stig Salming. Det är därför jag har mina barn nu, säger han.

Det lyckliga paret, Lena och Stig Salming, var båda hemmahörande i Kiruna. Lena fick efternamnet Bergbom i present och hennes pappa drev blomsteraffär och senare gravplats i Kiruna. Tillsammans flyttade hon och jag från Kiruna till Gävle 1968, då jag skrev kontrakt med Brynäs. Vi har tre barn som familj och alla ställer upp för att klara oss; vi har byggt våra liv tillsammans. Lena och jag.

Stig Salming Fru
Stig Salming Fru

Leave a Comment